3. marraskuuta 2013

Puhe Euroopan piparkakkukansakunnille

 
Kaarle Suureen voi tutustua Aachenissa.

Harvoin elämässä on yhtä paljon piirteitä kuin Sakari Topeliuksen satukirjassa. Turkulaisen piparkakkuleipurin unelma eurooppalaisten mestarien tapaamisesta on oma tarinansa kerrottavaksi ja jaettavaksi Euroopan piparkakkukansakuntien kesken.

Vielä muutama vuosi sitten ajattelin Eurooppaa kaukaisena, saavuttamattomana haavemaailmana; puoteineen, museoineen ja leipureineen. Tutkimustyötä on pitänyt tehdä paljon, eikä uusien ystävien apua voi vähätellä. Vuosien varrella on tultu tutuiksi ja oma kokemus matkustamisesta on kasvanut. Ystäviä on tullut jo Amerikasta asti, joten kulku vanhaan maailmaan voi merkitä tulevaisuudessa haaveita vielä kaukaisemmasta päämäärästä.

Tämän vuoden aikana itselleni on selkeytynyt kuva harrastuksestani nykyaikaisen tarinankertomisen ilmentymismuotona. Olen tästä syystä sangen epätyypillinen piparkakkuleipuri! Yhteisen tahtotilan ja innostuksen avulla saattaisi mahdotonkin olla mahdollista. Milloin meillä nähdään Turun kauppahallissa Hermannin pikkuleipäpuoti, joulumarkkinoilla kohoaa kävijöiden pään yllä jättiläismäinen Pietari Brahe -piparkakku tai leivotaan hunajakakkuja museossa koko perheen voimin?

Kaikkea tätä Petruksen Piparkakut ei ole vielä tänä päivänä. Euroopassa vastaavan kaltaiseen voi tutustua Belgian Brysselissä, Saksan Aachenissa ja Puolan Torunissa. Minä teen tutkimusmatkan kuhunkin kaupunkiin tämän vuoden joulukuussa laajentaakseni ymmärrystä ja sivistystä Euroopan makeasta kulttuurihistoriasta. Ehkä joitakin ideoita jää matkoilta kotiin Turkuun tuotavaksi. Onnistuneet matkat Tsekkiin ja Viroon viime vuonna antaa minulle syytä uskoa, että vielä on paljon opittavaa eurooppalaisilta piparkakkukansakunnilta.

Matkalla maailmalla ja kotona Turussa.

_________________________________________________

Belgia, Bryssel
Pikkuleipäpuoti Maison Dandoy 

Pikkuleipiä kuviomuotilla leivotaan vielä tänä päivänä turistien ja kaupungin asukkaiden iloksi useammassa leipomossa Belgiassa. Brysselin osalta Maison Dandoy on vaikea sivuuttaa, onhan myymälöitä pelkästään Brysselin alueella lukuisa joukko. Perinteistä vanhan ajan tunnelmaa huokuva myymälä esittelee muotteja, pikkuleipiä sen seitsemän sorttia ja muutaman myymälän yhteydessä toimii myös kahvila. Belgian vastine piparkakuille on nimeltään speculoos.


Maison Dandoy kotisivut 

Saksa, Aachen

Printenleipuri Klein

Saksan joulumarkkinat on aivan oma lukunsa, jos ajatellaan matkustamisen syytä joulun aikaan. Tällä kertaa Aachenin joulumarkkinoita tulee kurkisteltua samalla, kun etsitään printen- pikkuleipien kuuluisinta edustajaa, Aachener Printeneitä. Printenleipuri Klein tarjonnee ainoastaan ryhmille pääsyn museoon, mutta eiköhän nähtävää yhdelle piparkakkuleipurille riitä muutenkin kaupungissa, jonka piparkakkuleipurien sanotaan saaneen oppinsa belgialaisilta leipureilta. Aachenin nimikkopikkuleipä on nimeltään Aachener printen.

 Printenleipuri Kleinin kotisivut

Puola, Torun


 

Torunin kaupunginmuseo
(Świat toruńskiego piernika)

Puolan piparkakkumestarit tuli tutuiksi Torunin piparkakkulegendan muodossa kotona Turussa ja joulukuussa 2012 Piparkoogimaania näyttelyn yhteydessä, ja leipomisen tunnelmaa koettiin suurlähetystön tiloissa. Torunin kaupunginmuseon piparkakkunäyttely ja toiminta on seuraava mielenkiintoinen askel puolalaisen piparkakkukulttuurin parempaan ymmärykseen. Puolan Torunin piparkakku on nimeltään puolaksi Torunskie pierniki.
Torunin kotisivut


Legenda syntyy ja jää osaksi historiaa ei pelkästään leipureiden, vaan koko yhteisön antamalla tahtotilalla. Juuri meidän kaupungin piparkakku on se parhain piparkakku, ja koko maailman tulisi tietää ja maistaa se! 

Kuinka syntyy tarina kuuluisasta pikkuleivästä? Millaiset edellytykset pitää olla, että piparkakku jää osaksi kaupungin historiaa ja tarinaa kerrotaan vielä vuosisatojen jälkeenkin?

Tarkoituksena on siis tutkia paikan päällä, mitä kaikkea muuta kuuluisasta kaupungista löytyy kuin sen piparkakut. Sillä useinhan niin, että vanhakin historia on päätynyt piparkakkujen pintaan.