8. syyskuuta 2013

Euroopan pikkuleipiä ja piparkakkuja: Paprenjak


Euroopan pikkuleipiin voi tutustua internetistä löytyneiden reseptien muodossa, tai joskus resepti löytyy vanhan tavan mukaan kirjoista. Omalla kohdallani Kroatian perinteinen paprenjak-pikkuleipä löytyi kuviomuotteja käsittelevästä kirjasta.Euroopan pikkuleipien löytäminen onnistuu huomattavasti paremmin, kun tulee tutuiksi niiden kutsumanimien kanssa, jotka liitetään kuviomuoteilla leivottaviin pikkuleipiin tai piparkakkuihin. Yksi näistä on Kroatian paprenjak, jonka tunnusomainen piirre on runsas saksanpähkinän (tai hasselpähkinän) käyttö reseptissä. 

Resepti on helppo toteuttaa ilmankin muottia, kuviomuotin avulla saa luonteenomaista piirrettä pikkuleipiiin. Pähkinän maku tasoittuu ja pehmentyy huomattavasit paistetuissa pikkuleivissä.

Paprenjak

450 grammaa vehnäjauhoja
180 g voita
150 g sokeria
150 g saksanpähkinää tai hasselpähkinää
1 kananmuna
3 kananmunan keltuaista
2 ruokalusikallista hunajaa

Kanelia, neilikkaa, mustapippuria ja muskottipähkinää
(1,5 rkl ; 1 tl; 0,5 tl; 1 tl)

Nypi voi jauhojen kanssa sekaisin. Lisää sokeri, mausteet, hienonnettu pähkinä ja kananmuna ja keltuaiset sekä hunaja. Sekoita keskenään ja lisää tarvittaessa kananmunanvalkuaista, jos taikina on liian kuivaa. Sen pitäisi olla mielellään hieman kosteaa. Taikinan tulee antaa jäähtyä vähintään tunti ennen muotoilua. 
Jauhota pöytä ja kaulitse taikina noin 5 millin paksuiseksi. Paina muotti tukevasti taikinaa vasten ja nosta pois, leikkaa veitsellä reunat ja siirrä uunipellille. 

Paista noin 20-25 minuuttia uunin keskitasolla 180 asteessa kunnes saavat hieman väriä pintaansa.

  • Resepti löytyy kirjasta Modelscätze,  Elke Knittel - Rolf Maurer. Silberburg-Verl.