29. syyskuuta 2013

Euroopan pikkuleipiä ja piparkakkuja: Scottish Shortbread


Englantilaisen pikkuleipäkulttuurin klassikko, Scottish Shortbread onnistuu kotikeittiössä kuviomuotilla tai ilmankin. Shortbread tunnetaan myös yksinkertaisemmin koristeltuna.Scottish Shortbread

177 grammaa vehnäjauhoja
227 g voita
89 g tomusokeria
99 g kaurahiutaleita

Jos käytät perinteisiä kaurahiutaleita, jauha ne ennen taikinaan lisäämistä. Pikakaurahiutaleet voi lisätä sellaisenaan tai jauhaa tasaisemman taikinan aikaansaamiseksi. Kauran maku on mieto.


Sekoita ainekset keskenään ja anna jäähtyä kylmässä ennen muotoilua. Kuviomuotilla tällainen runsaasti rasvaa sisältävä taikina voi olla haastava, sillä käsien lämpö, huokoinen puu ja kaulinta saa taikinan helposti tarttuvaiseksi. Lisäile jauhoa silloin tällöin, niin ongelmia ei pitäisi syntyä.

Liiallista jauhojen lisäämistä tulisi kuitenkin välttää: voin maku häviää, jos jauhon ja rasvan suhde kärsii liiaksi. Ilman kuviomuottia voi valmistaa sormiksi kutsuttuja pikkuleipiä, joihin voi tehdä haarukalla koristelut. Hieman sivuttain  kääntäen reiät jää paremmin näkyviin myös paiston jälkeen, kevyt pisto voi peittyä uudelleen uunissa.
Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Saavat hieman väriä, joskin tunnusomaisen vaaleuden säilyttäminen edellyttäisi lyhyempää paistoaikaa.