26. marraskuuta 2012

Noidan oppipoikana Tsekissä


Blogin lukijat ovat saaneet aina välillä ihastella suomalaisen historian teemoin koristeltuja piparkakkuja, jonka tekijäksi olen maininnut tsekkiläisen Ales Vostrez'in. Oli viimein aikana lähteä tapaamaan Pernikova Chaloupkan lämminsydämistä noitaa, jolta kuviomuottipiparit syntyy vuosien kokemuksella.Vuosi sitten haaveilin, josko voisin joku päivä päästä matkustamaan Eurooppaan paikan päälle piparkakkupääkaupunkeihin ja tavata kokeneempia leipureita. Oldrich Kvapilin ehdotus lähteä piparkakkuoppiin vaikutti huokuttelevalta tarjoukselta. Nyt marraskuussa visiitti Tsekkiin sitten toteutui.


Suotuisten tuulien saattelemana löysin itseni Keski-Euroopan sydämestä Prahan lentokentältä, josta matka eteni historiallisten nähtävyyksien kierrokselle. Pyhimyksiä, kirkkoja ja jokunen kellotorni tuli tarkastettua ja taisipa useampi mokoma jäädä näkemättä. Tämän retken tarkoitus ei ollut selvitellä maan huokeaa olutkulttuuria tahi turistinähtävyyksiä, vaan piparkakkuja. Niitä varten lähdettiinkin Prahasta kohti Pernikova Chaloupkaa, tarkemmin pikkukylään nimeltä Bäry. 


Paikan päällä ystävällisen ja vieraanvaraisen isännän, Ludeck Stormin toimesta vastaanotto oli lämminhenkinen ja hyvin nukutun yön jälkeen oli aika ryhtyä piparioppiin. Ensin kuitenkin sananen museosta.Pernikova Chaloupka on suuri rakennus, joka on aiemmin toiminut metsästysmajana. Nykyisin talon alakerrassa toimii ravintola ja piparkakkumuseo, jonka teema mukailee Hannu ja Kerttu sadun aihetta. 

Ensimmäisen museohuoneen sisältö esittelee Hannu ja Kerttu -satua eri maiden vaihtelevilla nimityksillä. Oman vierailuni aikana lahjoitin tarpeellisen lisäyksen museon kokoelmiin, siis suomalaisen satukirjan. Ruotsalainen versio olikin jo paikan päällä. Seuraava huone johdattelee kirjaimellisesti hämärään, hieman pelottavaankin metsään, jossa kävijä voi eläytyä lapsosten taivallukseen metsän siimeksessä. Lopulta opas johdattelee kävijät noidan ovelle, jolta pyydetään kohteliaasti lupaa päästä sisään. 

Noitaa esittävä Ales Vostrez toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleiksi piparkakut kullekin ojentaen. Sitten käydään läpi miten kuviomuotti piparkakku syntyy, aina taikinan kaulinnasta paistamiseen ja valmiin piparin katseluun. Lapsille noidan luuta voi aiheuttaa pelonsekaista jännitystä, sillä luuta on kaapista kuuluvan rytinän perusteella sangen lumottu !

Keittiöstä matka jatkuu piparisaliin jossa voi ihailla Ales'in piparkakkuja, historiallisten muottien mukaan tehtyjä pipareita ja muotteja sekä sokerikuorrutuksella koristeltuja piparkakkuja. Toki Ales'in pipareita voi ostaa vierailun päätteeksi.Itse leipominen oppipojan roolissa eteni ensiksi perehtyen muotin käsittelyyn ennen muotoilua, oikeaoppiseen sormitekniikkaan. Piparkakkuleipurilta vaaditaan nimittäin vahvoja peukaloita, ja sellaiset Ales'illa todellakin on! Kerrotaankin että vanhat piparkakkuleipurit tunnisti vääntyneistä peukaloista. Peukuttamisenkin tulee tapahtua tarkasti ja kertaalleen, jotta hyvä kuviontoisto tapahtuisi. 

Oma haasteensa on valmistaa taikina alusta asti itse: kyllin voimakas taikinakone, joka sekin oli ihan omanlaisensa piparkakkutaikinaa varten, tekee taikinan muitta mutkitta, mutta käsinvalmistettu taikina onkin työläämpi. Tässäkin tuli opittua kullan arvoisia niksejä, taikinaa tulee ottaa niin sanotusti niskasta kiinni ja nujertaa tajuttomaksi. Hellävaroen ei tätä taikinaa käsitellä. 

Kun hyvä taikina on tehty ja piparit on muotoiltu, annetaan niiden kuivahtaa yön yli. Tai kahden. Se kun riippuu pipareiden koosta, ja omat juhanat ja eerikit ovat sitä keskisuurta skaalaa, jotta kaksikin päivää voi olla tarpeen. 

Paistaminen tapahtuu sekin omia teknisiä hienouksia noudatellen ja helposti kieliposkessa tehty työ kostautuu ja kaikki työ valuu hukkaan. Nyt ymmärrän, miksi piparkakkumestarit olivat entisaikoina julmia ja ankaria. Ales onneksi oli hyvin ymmärtäväinen ja hyvä opettaja. 

Pipareiden paistamisen lomassa ehti kiitää pitkin poikin Tsekinmaata linnoja ja kellotorneja kiipeillen. Ehdottomasti vierailun arvoinen paikka, piparkakkutalo museoineen kuin koko Tsekinmaa.