23. syyskuuta 2012

Lukkarin Liisan Piparkakut


Piparkakkuja paistetaan jos nyt syysiltojen lämmöksi niin parin kuukauden kuluttua joulun iloksi. Lukkarin Liisan piparkakut kertoo nimellään piparkakun yläluokkaisesta historiasta: uutuudet maailmalta ilmestyi ensiksi herraskartanoiden ja pappiloiden pitopöytiin, ja vasta myöhään tavallisen rahvaan saataville.

 
Lukkarin Liisan Piparkakut
 
Ainekset

1,5 dl hunajaa
2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssin kuorta
2 tl inkivääriä
0,5 tl maustepippuria
200 g voita
2 munaa
2 tl soodaa / ½ tl hirvensarvisuolaa nesteeseen liuotettuna
1 dl mantelijauhetta
n. 490 g - 630 g karkeaa vehnäjauhoja
Laita paksupohjaiseen kattilaan hunaja, fariinisokeri ja mausteet. Lämmitä mutta älä keitä, lisää joukkoon voi ja anna koko seoksen jäähtyä. Lisää munat, hirvensarvisuola nesteineen, mantelijauhe ja jauhot. Työstä taikina tasaiseksi. Siirrä lopuksi kylmään yöksi. 

Taikina on helposti käsiteltävää kuviomuottien avulla. Jos reunojen viimeistely on pehmenneen taikinan kanssa hankalaa, anna sen jäähtyä kylmässä ja leikkaa ääriviivat siisteiksi terävällä veitsellä. Joskus taikinapyörälläkin saa hyvän  tuloksen, riippuen muotista.

Paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 10-15 minuutin ajan.