30. syyskuuta 2012

Earl Grey pikkuleipä


Ranskassa teenlehtiä käytetään hienostuneissa kahviloissa leivoksissa, kotikeittiössä vaikkapa pikkuleipien kanssa. Tyyliltään nämä ovat brittiläisen kulttuurin kuviomuottipikkuleipiä, shortbread.


Ainekset

270 g vehnäjauhoja
230 g voita
70 g tomusokeria
2 rkl hyvää Earl Grey teenlehtiä

Lisää tomusokeri pehmeän voin joukkoon vatkaa sekaisin. Lisää teenlehdet ja lopuksi jauhot. Taikinan pitäisi olla pehmeää, ikään kuin itsestään palloksi vetäytyvää pienen taputtelun jälkeen. Earl Greyn tuoksun ja maun salaisuus on bergamottiöljyssä, jota saadaan appelsiinin sukulaishedelmän kuoresta. Heti alkuun lieneekin hyvä tunnustaa, ettei teen makua oikein maistanut mustan teen makua lukuunottamatta. Lieneekö öljy höyrystyneen uunissa?

Muutoin tämä oli paras resepti shortbread -tyyppisen pikkuleivän tekoon. Kuviomuotin käyttö oli helpompaa kuin yleensä, ja kuvion säilyminen uunissa oli sekin parempi kuin aikaisemmin. Haluttu maku vaatii vielä tutkailua, joko suurempi määrä tai sitten toisenlainen maun lähde. Vaikkapa yrtit ja hedelmät!

Vähemmän onnistuneiden leipomiskokeilujen päätteeksi voi lohduttautua katselemalla teekukan kauneutta. Niitä saa nykyään markettien teevalikoimistakin, ja paremmat valikoimat lienee teekauppojen hyllyissä. 


Ohdake on Skotlannin kansalliskukka. Legendan mukaan norjalaiset hyökkääjät yrittävät hyökätä yön pimeydessä nukkuvien skottien kimppuun, mutta astuivat ohdakepeltoon ja huutaessaan herättivät skotit. Tämän ansiosta kasvi on kohotettu niin vaakunaksi kuin mitalin aiheeksi: unohtamatta perinteistä Walkers -pikkuleipää, jonka teollinen versiokin on yhä edelleen kuvioitu kuinkas muuten kuin ohdakkeen kuvalla.