7. kesäkuuta 2012

Vegaanipiparkakku


Joskus lienee ajatuksissani käynyt, mikäli joku haluaisi piparkakun vegaaniversiona. Tämän reseptin käyttökelpoisuus on vähän sama kuin shortbread'in tapauksessa: vain pienille muoteilla ja vähäisin yksityiskohtia sisältäville.

Resepti löytyy Yhdysvaltalaiselta kuviomuottien kopiomuotteja myyvältä yritykseltä. Ohje alla käännettynä ja grammamääräisenä. Ainakin itse lisäsin jauhoja leipomisen yhteydessä, se riippuu miten korvailee käytettyjä nestemäisiä ainesosia. Vettä en lisännyt lainkaan. Korvasin melassin siirapilla. Edellistä kaapista toki löytyisi, mutta olen kovin epäluuloinen mustan mönjän mausta.

Vegaanipiparkakku

I sekoitetaan keskenään
110 g kasviöljyä
172 g melassia (tumma siirappi korvaava vaihtoehto)
162 g maissisiirappia (alkuperäinen resepti vaatii tummaa. Ei ollut)

II sekoitetaan keskenään ja lisätään I:n joukkoon

375 g vehnäjauhoja
3/4 tl ruokasoodaa
112 g hienosokeria
mausteita omantunnon mukaan

2 rkl vettä (lisätään tarvittaessa)

Helpointa on valmistaa sekoittaa jauhot muine kuiva-aineineen pienessä kulhossa erikseen, sotkea leivontamelalla nesteet ja lisätä hissukseen joukkoon jauhoseos. Vettä ei tarvittu omalla kohdalla, sitä ei siis kannata lisätä turhan takia. Melko pehmeä massa, kuviomuottien kannalta parhaimmillaan kylmänä ja kernaasti yön yli. 

Suositellaan pitämään n. 8-12 tuntia kuivumassa huoneenlämmössä muotoilun jälkeen, jotta kuvio säilyy paremmin paistamisen yhteydessä. Paistetaan +150 asteessa n. 14-15 minuuttia.

Tämä piparkakku tai pikemminkin pikkuleipä on kova päältä ja pehmeä sisältä.