1. toukokuuta 2012

Tikkukaramelli


Turun Silakkamarkkinoilla intouduin utelemaan Virolaisen Hansa Goldin puotipuksulta kukkokaramellien valmistuksesta. Pärnussa valmistetut tikkukaramellit valmistetaan kuulemma puumuotilla. Nerokasta, tätä täytyykin kokeilla kotona!


Tämän kirjoituksen yhteydessä on esillä kahdenlaisia kukkotikkukaramelleja. Pienemmät, vaaleat pikkukukot on Hansa Goldin valmistamia. Yksi suurempi kukko on minun onnistuneen erän tuotoksia. Ikävä kyllä joskus kokeellinen työ vaatii uhrinsa alkuvaiheessa. Ensimmäinen erä oli henkeäsalpaavan upea, kuviomuottien yksityiskohdat taltioitui jokaista yksityiskohtaa myöten sokerin pintaan. Valitettavasti täysin kovaksi jähmettynyt sokeri ei enää katsokaan hyvällä pientä hivutusta muotista, vaan särkyy helpommin kuin romantikon unelmat. Kuinka ollakaan harvalle käytölle jäänyt Gene Wilsonin häämuottisydän suostui irtoamaan vahingoittumatta muotista, ja voi että näky oli ikimuistoinen! 
Särkyneiden sydänten sulattaminen auttaa sydänsuruihin.
... Kunnes puhdasta keittiöliinaa hakiessa sydän särkyi tippuessaan lattialle. Kyllä harmitti! 

Toinen erä sujui teknisesti paremmin, joskin oikea-aikainen irrotus muotista tuntuu olevan haastava tehtävä kuviomuottien johdosta. Liian myöhään, niin ongelma voi olla murtuminen. Liian aikaisin, kuten "onnistuneesta" erästä näkyy, yksityiskohdat sulavat vielä lämpimän ja elastisen massan pinnalta. 

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta tämäkin kokeilu antoi ymmärtää, että kuviomuottien käyttöä voi laajentaa myös tikkukaramelleihin. Se, mikä muotti soveltuu tehtävään paremmin on kokeilukysymys ja pienellä tutkimustyöllä selvinnee muotista irtoaminen ja kuvioiden taltioituminen. 

Väri on meripihkan sävyinen, sillä kaapissa oli perinteistä tummaa siirappia. Ensi kerralla tutkiskelen vaalean siirapin avulla tikkukaramellien valmistusta.

PS. Hajonneet tikkarit kannattaa laittaa talteen, massa on uudelleensulatettavissa vaikkapa mikroaaltouunissa. 

Tunnelmamusiikkia