26. toukokuuta 2012

Pyhimyksiä ja Piparkakkuja: Turun linnan keskiaikatapahtuma


Petruksen Piparkakut sai kutsun linnan juhliin tutkija Salme Kotivuorelta. Luvassa on ikimuistoinen tilaisuus kokea keskiaikaa ja vähän uudempaa aikaa kuviomuottien äärellä. Tule ja näe pyhimyksiä niin puuveistoksina että piparkakkuina!


Turun keskiaikaiset markkinat levittäytyy pitkin kaupunkia niin Tuomiokirkkoa, Vanhaa suurtoria ja Aurajoen rantaa notkuen aina Turun linnaa myöten. Kukin paikka tarjoaa oman ohjelmistonsa teeman mukaisesti ja osallistuminen on joko maksutonta taikka pääsymaksun takana. Aiheesta löytyy tietoa kunkin tahon verkkosivuilta lisää. 


Turun linnan keskiaikatapahtuma sijoittuu yhdelle päivälle, lauantaille 30.6.2012. Linnassa tavataan tuolloin monenlaista  ajan hengen mukaista ilmestystä. Pyhimyksiä ja lohikäärmeen pääsee näkemään ainakin Sturen kirkossa, pian sisäänkäynnin jälkeen portinvartijan huoneen jälkeen. Lisää pyhimysveistoksia löytyy Nunnakappelista.

Petruksen Piparkakut haluaa tarjota kaikille Turun kaupunkilaisille ja matkaajille kauempaa tilaisuuden ihastella niin piispa Henrikin, Eerik XIV:n, Katariina Jagellonica'n ja Juhana-herttuan piparkakkuja ja marsipaanihahmoja koko keskiaikaviikonlopun ajan. Piparkakkuja on nähtävillä siis jo torstaina ja perjantaina 28. - 29. kesäkuuta. Keskiaikatapahtuman ollessa vain launtaina 30. kesäkuuta, viettää piparkakkumestari kesäpäivää Turun linnassa myös sunnuntaina 1. heinäkuuta 2012 klo 10-17.

Ajalla 28. - 29. kesäkuuta (to-pe) esillä on vain rajallinen määrä piparkakkuja, ei lainkaan kuviomuotteja tai lehtikullattuja marsipaanikoristeita. Nähdäkseen edellä mainittuja tulee saapua paikalle launtaina tai sunnuntaina.


Piparkakkumestari Petrus piparkakkuineen löytyy päälinnan renesanssikerroksen ensimmäisestä huoneesta, nuortenherrainkamarista. Esillä on katseltavaa Turun historiaa esittelevien kuviomuottien lisäksi piparkakkuja ja marsipaania. Lisäksi työnäytöksenä esitellään kuinka keskiaikaiseen tapaan tehtiin piparkakkuja. Tapahtuman yhteydessä ei myydä piparkakkuja tai marsipaania.

Venäjällä piparkakku on pryaniki

Turun linnan opastetut kierrokset kulkee piparkakkumestarin pariin, joten opastuksen piparkakkujen maailmaan saa niin suomeksi, venäjäksi, ruotsiksi ja englanniksi opastusmaksun hinnalla. 

Pääsyliput aikuiset 10 e / lapset (7-17 v.) 5 e / alle 7-vuotiaat ilmaiseksi / perhelippu 26 e. Linnassa on toki paljon muutakin nähtävää kuin piparkakut, vaikkapa uljaat jousimiehet heti esilinnan pihalla sisäänkäynnin yhteydessä! 

Pikkuritareita ja linnanneitoja

Perheen pienemmille ja vähän varttuneemmillekin löytyy kokeiltavaa ja soviteltavaa Ritarisalin hovineitohattujen, sulkabarettien ja rengaspanssarien parissa. Asuja on niitäkin jokunen hameväen iloksi.  
Tervetuloa Suomen ainoaan piparkakkulinnaan keskiajan merkeissä!
Aiheesta lisää


Turun linna
Keskiaikamarkkinat
Hansakauppias Laurentiuksen markkinat
Turun tuomiokirkko

Petruksen Piparkakut facebooksivu
Kuvia Keskiaikatapahtumasta ja Linnasta

Muistathan ettei facebooksivun katselu edellytä facebooktunnusten olemassaoloa! Voit myös huoletta kurkistaa sivulle sekä alla olevaan sivun kuvagalleriaan facebook-käyttäjänä, ilman että sinun tulisi liittyä Petruksen Piparkakkuihin fanittajana. Toki tämä on tervetullut teko, tulevaisuudessa asialla saattaa olla merkitystä!