22. huhtikuuta 2012

Oldrich Kvapil'in kaivertamat kuviomuotit


Tämä kirjoitus kokoaa yhteen kaikki Oldan luomat uniikit kuviomuotit, niin vanhat sekä tulevat. Kurkista täältä uudet luomukset ja uppoudu piparkakun avulla historiaan!

Kaikki muotit yksinoikeudella, kukin ainoana uniikkikappaleena on kaivertanut tsekkiläinen Oldrich Kvapil.

Tarunhohtoinen, kultainen piparkakkukaupunki Turku on vielä vähän vaiheessa.


Useimmiten mietityt kysymykset 

1. Onko nämä muotit tehty löydettyjen mallien mukaan? Onko Turussa leivottu kuviomuoteilla?

Vastaus: Yksikään minun omistamani Oldrich Kvapilin käsin kaivertama muotti ei ole kopio historiallisesta kuviomuotista, ne ovat kaikki uustuotantoa. Aihepiirit on valittu oman kiinnostuksen mukaisesti historiasta, joka käsittää Ruotsin keskiajan aatelisten sinettejä, herttuoita että turkulaisia rakennuksia.

Kantava ajatus on ollut yhdistää vanha Euroopan käsityöammatin työväline Suomalaisen kulttuurin ja historian aiheilla. 

Ja onhan Turussa ollut 1900-luvun alkupuolella samanlaisia kuviomuotteja marsipaanin kuviointiin, kuten Tallinnassa 1800-luvulla. Materiaaliltaan nämä muotit ei kylläkään olleet puuta.

2. Voiko piparkakkuja tilata tai onko niitä myynnissä ?

Vastaus: Piparkakkuja tai marsipaania ei myydä toistaiseksi, toiminnan keskittyessä esiintymis- ja näyttelytoimintaan. Tilauksesta voidaan valmistaa asiakkaan toivoma erä tuotteita, joihin luonnollisesti tulee käsityön valmistukseen liittyvät kulut veroineen ja eläkemaksuineen.

l

Turun tuomiokirkko 

Malli: Carl Ludvig Engel (1778–1840), vesivärimaalaus eli akvarelli vuodelta 1814.
Kaiverrusvuosi: 2011
Koko: 16 cm x 19 cm, 12.5 cm x 17 cm
Materiaali: Luumu
Kategoria: Historialliset rakennukset (2)

Tänä päivänä Turun tuomiokirkko kohoaa kaupungin kattojen ylle kovin erilaisena, korkeampana ja karumpana. Turun paloa edeltänyt tornin barokkityyli oli pyöreämpi ja koristeellisempi. Näkymä Suurtorin suunnalta on sekin jo kadonnut, sillä muotin kuvailemat rakennukset on pääasiassa tuhoutuneet. Mikael Agricola

Kaiverrusvuosi: 2011
Koko: 16 cm x 17.5 cm, 12.5 cm x 14.5 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria: Turun piispat (3)

Omalla kohdallani tämä on pysäyttävä muotti. Agricolan työtä seuratessa katsoja seisahtuu Suomen historian kenties merkittävämpään tapahtumaan: Uuden testamentin kääntämiseen suomen kielelle. Kristinuskon myötä suomeen saapui koululaitos, jonka rehtorina Agricola toimi. ABC-kirjan, raamatuntekstien ja yrttitietouden kirjoittajana Agricola on henkilökohtainen suosikkini historiallisista kuviomuoteista.Juhana-herttua

Malli:  Johan Baptista van Uther, Johan III,  öljymaalaus vuodelta 1582. Tukholman kansallismuseo.
Kaiverrusvuosi: 2011
Koko: 9.5 cm x 21 cm, 8.5 cm 18.5 cm
Materiaali: Pähkinäpuu
Kategoria: Suomen hallitsijat (8)

Juhana-herttua seisoo niin mahtavana kuin aikansa suurmies Pohjolan perillä pystyy. Kustaa Vaasan poika Juhana riiteli veljensä Eerikin kanssa, istui vangittuna Katariina Jagellonican kanssa ja vastavuoroisesti heitti veljensä tyrmään kuninkaan istuimelle itse nousten. Ruotsalaisten monarkkien elämää sävytti niin valtataistelut kuin naisseikkailut pitkin Itämeren rantavaltioita. Suomeen tuli siinä sivussa perustettua jokunen kaupunkikin.Piispa Henrik ja Lalli

Malli: Taivassalon kirkon keskiaikainen kalkkikivimaalaus.
Kaiverrusvuosi: 2012
Koko: 12.5 x 20.5 cm, 9.5 cm x 18 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria: Turun piispat (3), Pyhimyksiä (4)

Ennen vanhaan pyhimysten palvominen oli tärkeä osa jokapäiväistä elämää ja toi tapahtumia pitkin vuotta niin translaatiopäivien, muistopäivien kuin hyvän sadon toiveinakin. Piispa Henrik ja Lalli muistetaan ylitse muiden kirkonmiesten ja pyhimysten juuri suomalaisena kertomuksena kristinuskon saapumisesta Pohjolan perille, Itämaahan. Taivassalon kirkon kalkkikivimaalausta mukaileva muotti tuo esiin Henrikin pyhimysatribuutin, kirveen, kuin myös nykyajan Köyliön vaakunan. Muotin kertoma päivämäärä 20. tammikuuta on Henrikin kuolinpäivä, joskin nykyaikana suositellaan muistopäiväksi 19. tammikuuta.Eerik XIV

Kaiverrusvuosi: 2012
Koko: 11.5 cm x 22 cm, 8 cm x 18.5 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria: Suomen hallitsijat (8)

Eerik-kuningas hallitsi Turkua aikansa, kunnes joutui Ahvenanmaalle tyrmään veljensä Juhanan toimesta. Kaarina Maununtytär ja Eerik on pala suomalaista rakkaustarinaa vuosisatojen takaa.
Turun linna

Kaiverrusvuosi: 2012
Koko: 12 cm x 19 cm, 8.5 cm x 15.5 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria: Historialliset rakennukset (3)

Turun linna seisoo kansallisena monumenttina ja Suomen Turun ikonina Aurajoen suulla, viestien muuriensa sisällä vuosisatojen aikaista historiaa. Vuoden 1845 ulkoasu muistuttaa paljon sitä näkymää, jota katsellaan vielä vuonna 2012.Katariina Jagellonica, Nemo Nisi Mors

Malli: Turun linnan museokaupan paperinukke
Kaiverrusvuosi: 2012
Koko: 12.5 cm x 24 cm, 10.5 cm x 20 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria: Suomen hallitsijat (8), kaksipuolinen muotti

Puolan kuningatar Katariina Jagellonica vietti renensanssihovielämää Turun linnassa lyhen hetken Juhana kolmannen kera, kunnes veljesviha syöksi hallitsijaparin tyrmään. Jagellonican myötäjäiset olivat suuret ja mittavat, pelkästään Turkuun saapumista juhlittiin kahdeksan päivää! Muotin taakse, kääntöpuolelle on kirjoitettu Katariinan ja Juhanan vihkisormusten teksti kahdella eri tavalla. Nemo Nisi Mors eli Vain Yksin Kuolema (voi meidät erottaa).
Konevitsan Jumalanäiti

Malli: Konevitsan Jumalanäidin ikoni
Kaiverrusvuosi: 2012
Koko: 13 cm x 18 cm, 11 cm x 16.5 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria: Pyhimyksiä (4)

Konevitsan luostarista Suomeen Valamon luostariin siirtynyt Ihmeitätekevä Konevitsan Jumalanäidin ikoni kuvaa Neitsyt Mariaa, jumalsynnyttäjää  ja Jeesus Kristusta sylissään.


Johannes Copp von Raumenthal

Malli: Puukaiverrus 1500-luvulta
Kaiverrusvuosi: 2012
Koko: 13 cm x 18 cm, 11 cm x 16.5 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria:  ()

Kustaa Vaasan henkilääkäri saapui Turun linnaan hoitamaan sairasta Juhana-herttuaa. Turussa hän myös siirtyi ajasta ikuisuuteen.Turun raatihuone

Malli: Muistolaatta Turun Vanhan raatihuoneen seinässä
Kaiverrusvuosi: 2012
Koko: 13 cm x 18 cm, 11 cm x 16.5 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria: Rakennuksia 1800-luvulla (3)

Turun Vanhan raatihuoneen edeltäjä, Turun Raatihuone oli Samuel Bernerin luomus ja erona on erityisesti barokkityylinen kellotorni.

Pehr (Pietari) Kalm


Malli: Eva Francova, grafiikanlehti 2012
Kaiverrusvuosi: 2012
Koko: 13 cm x 18 cm, 11 cm x 16.5 cm
Materiaali: Päärynä
Kategoria: Tutkijoita 1700-luvulla (3)

Turun oma kasvitieteen, tutkimusmatkailun ja merenkulun ystävä pitelee käsissään nimensä mukaan ristittyä kukkaa. Sen voi tänäkin päivänä nähdä keväällä kukkimassa Pehr Kalm Revival - puutarhassa.


Joukko uusia kuviomuotteja ilman luokitteluaTätä luetteloa ei enää päivitetä. Kalevala -sarja on valmistunut vuoden 2013 aikana, lisää kuvia muoteista näkee satunnaisesti  facebook -sivuilla.