14. huhtikuuta 2012

Runonlausuntaa ja mokkapaloja


Muisto nuoruusvuosiltani innosti leipomaan mokkapaloja, Turun kirjakahvilan legendaaristen esikuvien innoittamana. Vuodet kirjakahvilassa oli runojen, musiikin ja rauhallisten sadepäivien joutumista. Kukkivaa kiinanruusua en ole vieläkään saanut mielestäni! Nyt kokeilussa klassikkoherkun sovittaminen kuviomuottikäyttöön.


Muistelin että kirjakahvilan mokkapalat oli versioltaan vegaaninen, ja vaikka yhden kerran pääsinkin tätä valtionsalaisuutta leipomaan, ei mieleeni muistunut tismalleen tarkka kopio reseptistä. Päädyin etsimään verkosta banaanimokkapalojen reseptin. Se löytyi kotikokkien rintamalta, alkuperäinen resepti on linkin takana.

Banaani-mokkapalat

5 dl vehnäjauhoja
2,5 dl sokeria
2,5 dl maitoa
5 pientä kananmunaa
2 kypsää banaania
3 tl leivinjauhetta
4-5 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
200 g voita tai margariinia

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu joukkoon leivinjauhe ja muut kuivat aineet. Heitä lopuksi joukkoon sulatettu, jäähtynyt voi ja maito. Muussaa banaani haarukalla ja lisää joukkoon. Heitä uunipellille ja paista noin 15 minuuttia +200 asteessa keskitasolla. 

Banaani tekee näistä mokkapaloista hyvin meheviä ja kosteita. Oikeastaan parhaimmillaan isoina, suurina paloina pikkuneliöiden sijaan. 

Kuorrute

50 g voita
300 g tomusokeria + määrä, jotta kuorrutteesta tulee hieman jämäkkä
5 rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta

Sulata voi ja sekoita kahvi joukkoon. Lisää tomusokeria ja kaakaojauhetta. Joukkoon voi lisätä banaaninkin halutessaan, kuten alkuperäinen resepti ehdottaa. Itse menin tällä yllä mainitulla tavalla ja tein hieman jäykemmän kuorrutteen kuviomuotin käyttöä ennakoiden. 

Kuviomuotin painaminen kuorrutteeseen kannattaa tehdä seuraavana päivänä, sillä tällöin hyvällä tuurilla kuorrute sekä kopioi kuvion itseensä hyvin eikä reunat painaudu rumiksi. Taitolaji, jonka oppii kokeilemalla. Itse tykkäsin sellaisenaan, näitä voi tietenkin viedä pidemmällä ja koristella nonparelleilla tai suklaakahvipavuilla.