29. huhtikuuta 2012

Pryaniki: Hunajakakku venäläisittäin hillotäytteellä


Venäjän arojen takaa tuleva pryaniki, hillolla täytetty piparkakku, luonnistuu pienellä näppäryydellä myös suurilla kuviomuoteilla esikuviensa tavoin. Tekniikan ja kuviotoiston hiontaa tarvitaan vielä, joskin tulokset näyttää sangen lupaavilta!

Tutustumalla Venäjän piparkakkutradition leivontaan ja kuviomuotteihin tulee huomanneeksi kuinka suuria muotit saattavat olla. Itse olen toistaiseksi leiponut ainostaan Gene Wilsonin pyöreillä sinettimuoteilla kohtuullisen kokoisia hillopipareita. Teekutsujen ja miksei vaikkapa lahjaksikin olisi kiva antaa yksi suuri pryaniki. Oldrich Kvapilin muottien suorakulmainen muoto oli omiaan innostamaan  kokeilemaan pryanikin leivontaa. 

Pryanikimuotit ovat usein syviä siitä syystä, että niihin voi helposti painaa taikinakerroksen kuvioita vasten, heittää väliin täyte ja lopuksi painaa näitä kahta vasten pohjataikina. Muotin syvyys mahdollistaa tämän kaiken tekemisen muottia vasten pienellä voimalla. Omat muottini eivät tälläistä syvyyttä omaa, joten päädyin alla olevan kuvasarjan mukaiseen hillyttyyn painelutekniikkaan.

Reseptin työvaiheineen pyöreille sinettimuoteille löytyy täältä.


Ehdottomasti kehityskelpoinen resepti Oldan muoteille. Kuvion hyvä toistuminen on haastavaa sikäli, että ne erottuvat paremmin kovemmasta taikinasta, jonka muotoilu on työläämpää kuin pehmeän. Lisäksi voitelu sokerilla tai munalla on vähän kysymysmerkkinä vielä. Jos kuviot ovat kylliksi korkeammalta piparkakun muusta pinnasta, tummuu ne uunissa ja erottuvat siten paremmin ilman voiteluakin.