7. huhtikuuta 2012

Munanvieritystä ja kukkopillejä


Pääsiäistä pääsee viettämään ikään kuin Mauri Kunnaksen Koiramäen tyyliin Turun käsityöläismuseon miljöössä. Museon vielä osittain viettäessä talviuntaan, on joitakin museohuoneita avattu uteliaille kävijöille ja pääsiäisohjelmistoon kuuluu munanvieritys, katettujen ruokapöytien ihmettely ja kukkopillien vertailu.Omalla kohdallani munanvieritys meni poskelleen, joskin kukin osallistuja sai palkinnoksi sinänsä hienon palkinnon: museon omassa kivipainossa valmistetun postikortin. Muutoin tämän päiväinen museovierailu oli sangen elämyksellinen, museo antaa paljon kokemusperäistä muistettavaa varsinkin kun läsnä on käsityöläisiä työssään. Sokerileipuri ei säväyttänyt niin kovasti, kun odotin innolla miten marsipaani valmistetaan! Kauniita pupuja toki, mutta Sallisen valmismarsipaanipötköt latisti tunnelmaa omalta osaltani. 


Sitäkin tunnelmallisempaa oli ortodoksisen perinteen mukaan katettu pääsiäispöytä emäntineen, joka ystävällisesti selitti yksityiskohtaisesti kunkin esineen tai ruokalajin merkityksen. Samaa, pääsiäisen värejä  tulviva kokemus oli seurata vierestä pääsiäismunien koristelua, kuinkas muuten, batiikkitekniikalla! Tuli tämä työmenetelmä jo aiemmin nähtyä, mutta museon miljöössä ja sangen mittavan muna-armadan vierellä oli näky ikimuistoinen. Jokunen uusi knoppitietokin tuli siinä sivussa saatua.

Museon henkilökunnalle lämmin kiitos pääsiäisen tunnelmaan nostamisesta. Yhtä lukuunottamatta, muuan koleerinen mummo lienee nousseen väärällä jalalla. Onneksi nuoret työntekijät, muiden vanhojen herttaisten museoihmisten rinnalla jätti tämän yksittäistapauksen ohi kiitäväksi unohdukseksi.