6. huhtikuuta 2012

Mämmää ja mokkermaijaa!


Imelletty mämmi on tuulahdus Lounais-Suomen keskiajan ruokakulttuurista, jossa vieraalle tuotiin epäonnisen shakkipelin jälkeen mämmiä lohdutukseksi. Myöhemmin mämmi on levinnyt muidenkin maakuntien iloksi ja inhoksi, josta on taltioitunut kovin omaperäisiä nimityksiä.

Viimeinen ehtoollinen Turun tuomiokirkon Kaikkein pyhien kappelissa.
Perinteinen mämmi tai mämmä on tehty vedestä, ruisjauhoista, maltaista ja suolasta. Lieneekö pomeranssinkuorella aktuellia historiallista yhteyttä mämmiin, sitä ei tietämykseni vielä osaa sanoa, joskin pomeranssi on mausteena ikivanha Euroopassa. Siirapin lisääminen mämmiin värin. maun ja makeuden antamiseen on kunkin kyökkihaltian oma päätös, en sano aiheesta sanan säilää. Oma reseptini noudattelee viime vuoden linjaa, siis ilman siirappia tai pomeranssinkuorta. Mämminsä kullakin, omat tuokkoset on aina kadonneet parempiin suihin.


Mämmiä voi tuunata perinteitä kunnioittaen marjamämmiksi, perunamämmiksi tai vaikkapa verimämmiksi. Näitä kaikkia on tavattu perusmämmin rinnalla osana suomalaista ruokakulttuuria. Tänä vuonna kokeilussa on puolukkamämmi.

Kristus Öljymäellä Turun tuomiorkirkon pääkappelissa.
Mämmin monet nimet

Mämminpaistamiseen aikana voi opetella mämmin kutsumanimet ulkoa seuraavaa pääsiäistä varten. Kotimaisten kielten keskus on kirjoittanut aiheesta kirjoituksen "Mämmipäivä". Siinä luetellaan seuraavasti hellittelynimiä rakkaalle perinneherkulle. Mämmi murtuu maakunnasta toiseen mämmäksi ja mämmyksi.

Perunamämmin voi ilmaista sitten laajemmalla valikoimalla, kuten potaattimämmi, tömppämämmi, tokeromämmi, riivimämmi, imeläkisko, prötti, ropsu, kroppana tai plässi.

Verimämmin toinen kutsumanimi on veripalttuna. Marjamämmille taasen löytyy oma kavalkadi nimityksiä: marjarieska, marjakuutelo, marjaroppana, marjaprettu, puolapirana, roverieska, mokkermaija, pippa, taaru, tirri, rotso ja läpäkkä.

Kirjoituksen voi lukaista täältä.Molekyyligastronomiaa

Mämmiä voi kokkailla myös molekyyligastronomian opein. Lue kirjoitus aiheesta täältä. Oikeastaan tässsä kirjoituksessa on vinha perä, suosittelen lukaisemaan jos mämmin imeltyminen on vaivalloista.

Marjamämmi tai tuttavien kesken mokkermaija

Autenttisen, karjalaisen marjamämmin reseptin haku tuotti päänvaivaa joten päädyin hyödyntämään mämmin suurta määrää jakamalla sen kolmeen osaan, joista yhteen lisäsin kaupan puolukkasurvosta (ei sokeroitu, vain puolukkaa) paketin verran. Valutin nesteen pois, joten survosta ei varmaan ollut sen jälkeen ihan 5 desilitran verran. Lainkaan lisättyä sokeria ei tähän marjaiseen mämmiin päätynyt, eikä se sitä lainkaan kaivannutkaan. Ruismarjapuurona tämä ei olisi samalla tavalla toiminut, nyt kiitos hyvän imeltymisen, puolukan oma maku mämmin rinnalla on yhtä juhlaa pääsiäisen keskellä.

Hyvää pääsiäistä!