18. huhtikuuta 2012

Kermakaramelli


Muistelin joskus lapsena saaneen kermakaramellin tuliaiseksi, jonka käärepaperissa tai mahdollisesti itse karamellissa oli perinteinen lehmänkuva. Oma kuviomuottini on alunperin tarkoitettu voimuotiksi, joskin muuntuu tarvittaessa makeistehtailuun!Olen kokeillut kerran perinteistä kermakaramellireseptiä, jonka lopputulos oli sitkeä ja tumma. Kuviot erottuu parhaiten vaaleammasta pinnasta, joten reseptin vaihtoon oli syynsä. Tämä resepti tuottaa liki Omar -karkin kaltaisia karamelleja.

Kondensoitua maitoakin kaapista löytyy, niiden suhteen ongelmana on laktoosi. Tämän kertainen resepti mahdollistaa laktoosittomat mellit.

Kermakaramelli (Fudge) reseptin alkuperä

116 g voita
116 g vispikermaa
97 g kidesokeria
102 g fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
(suolaa)

264 g tomusokeria
50 g vaahtokarkkeja

Punnitse voi, kerma ja sokerit kattilaan ja lämmitä kiehumispisteeseen. Sekoita koko ajan. Anna kiehua hissukseen noin 5 minuuttia. Ota pois levyltä ja lisää joukkoon suola, jos käytit suolatonta voita. Vaahtokarkit ja tomusokeri kannattaa lisätä oman harkintansa mukaan, jälkimmäinen siivilän läpi ja vaahtokarkit hieman jäähtyneeseen massaan, jos haluaa jättää sattumia. Laita joko 20 cm kakkuvuokaan tai muuhun pieneen, leivinpaperilla vuorattuun astiaan. Anna jäähtyä kylmässä hyvin ennen muotilla painamista. 

Karamelli ei tarttunut muottiin, toisin kuin viime kertainen kokeilu. Muottiin voi sipaista voita, jos tarttumista esiintyy.

Maku on seuraavana päivänä lähellä Omar-karamellia. Pehmeyskin on muuttunut napakaksi, suussasulavaa muttei käteensulavaa. Maku muuttuu paljon suhteessa tuoreen massan ja yön yli nukkuneeseen, ole maltillinen!

Valmistus on helppoa, ei tarvetta lämpömittareille tai muulle turhan tarkalle. Kunhan ei keitä kermaseosta pohjaan, on resepti helppo. Vaahtokarkit voi vaihtoehtoisesti jättää sattumiksi tai kuten itse tein, sekoittaa ja antaa sulaa massan joukkoon. Lieneekö se syynä hyvään työstettävyyteen jäähdyttyään.

Paketointi


Sellofaanipussiin kultanauhalla tai kullanväriseen folioon käärien. Ei minun bravuurilajini, kullanväristä foliota saa ainakin Brittien kakkukaupoista metritavarana. Ei valitettavasti niin pehmeää kuin toivoisi, kuvioiden myötäily folion avulla olisi vaikuttava paketointitapa!


Tunnelmamusiikkia