11. maaliskuuta 2012

Tunne mausteesi


Itä-Intian kauppalaivaston mahtia ja maustekaupan historiaa lukiessa mieleen juolahti ajatus kuvitteellisen piparkakkukillan maustehankinnoista vastaavan henkilön pestistä. Ei pelkästään ensiluokkaisten mausteiden arviointi, vaan myös ylipäätään niiden tunnistaminen olisi itsestäänselvyys.


Mausteiden lisäksi kirjoituksen arvoituksellisten kuvien joukossa on kasvikunnan tuotteita, joita on käytetty maustamiseen tahi muutoin keittiössä. Osa mausteista liittyy piparkakkujen historialliseen reseptiikkaan, osa yleisesti maustamiseen. Esillä on sekä kokonaisia mausteita tai kasvinosia tai mausteiden osia.

Kokonaisten mausteiden käyttö on ensiluokkaisten raaka-aineiden rinnalla itseään kunnioittavan leipurin ylpeyden aihe, joskin en mitenkään paheksu pussimausteiden käyttöä. On mielestäni puhtaasti makuasia, kumman valitsee, kunhan ei tukeudu kaapin pohjalle vuosikausiksi unohtuneisiin maustevanhuksiin. Itse henkilökohtaisesti olen havainnut hyväksi Turun kauppahallin maustekaupoista saatavat kokonaiset että jauhetut mausteet. Ja jos ei muutoin, on kokonaiset mausteet kauniita katsella!


Tunnista mausteita ja kasvinosia
 
I Kassiakaneli


II Muskottipähkinä


III Neilikka


IV KardemummaV Tähtianis


VI MuskottikukkaVII Inkivääri

Kuva tulee kun suvaitsee.

VIII Pomeranssinkuori


IX Maustepippuri


X SanteliXI Korianteri


XII ArabikumiXIII Laventeli


 XIV Vanilja


XV Sahrami

Kuva tulee kun suvaitsee.
XVI FenkoliXVII Kaakaopapu

Kuva tulee kun suvaitsee.
XVIII Lakritsajuuri


XIX Kahvipapu