26. helmikuuta 2012

Suklaata kahdella tavalla


Kelpo pikkuleipä suklaan ystäville, jonka maussa tulee esiin sekä maitosuklaa että tumma suklaa. Toimii hyvin kuviosinettimuottien kanssa.

Resepti löytyy aiemmasta kirjoituksesta. Aineksia on helppo vaihtaa oman maun mukaiseksi, kiinteän hunajan käyttö on MUST hyvän lopputuloksen kannalta, jos käyttää kuviomuotteja. Tietyn tyyppiset reseptit toimii helposti myös pehmeällä eli juoksevalla hunajalla, toiset ovat taas tahmeita ja tarttuvaisia sitä käyttäen. Katso vinkit lopusta.

Suosittelen ainoastaan kuviosinettien kanssa käytettäväksi, ohuet pikkuleivät jää melko pehmeiksi ja paistuvat kauniisti. Suurempien muottien kanssa ongelmaksi voi tulla hyvä paistotulos ilman että pikkuleipä kuivuisi korpuksi tai palaisi reunoilta.

Tälle pikkuleipäreseptille on tyypillistä paistovärin muodostuminen pohjaan, vaan ei päälle. Jos pikkuleivän pinnankin antaa ottaa väriä, on se jo palanut tai huomattavasti tummunut pohjasta. Leivinjauheen puutteen vuoksi muuttuvat koviksi ajan myötä, mutta ovat ohuen koonsa puolesta pehmeitä teen tai kahvin joukossa uituaan.


Niin hyvää ettei sanotuksi saa: Maitosuklaapikkuleipien salaisuus

Omaa työtä ei mielellään kehu, mutta jos lopputulos on kerta kaikkiaan fantastinen, niin pakko siitä on sananen sanoa. Eilen uunituoreita pikkuleipiä maistellessa ei maku tullut samalla tavalla esiin, kuin tänään. Sanonta paranee vanhetessaan pitää paikkaansa näiden pikkuleipien suhteen !

1. Lisää jauhoja vain tarvittava määrä
Kiinteälle hunajalle, joka on sulatettu taikinaa varten, on luonteenomaista  jämähtää uudelleen, kun taikinaan lisätään jauhoja. Mitä vähemmän jauhoja, sen suklaisempi ja pehmeämpi pikkuleivästä tulee.

2. Älä ylipaista
Maitosuklaapikkuleivät eivät saa matalassa lämpötilassa samalla tavalla väriä, mitä yleensä runsaasti hunajaa sisältävät leivonnaiset saavat korkeammassa. Kannattaa siis seurata pikkuleivän pinnan kehittymistä kosteasta kuivahkoksi, jonka jälkeen ne ovatkin pian kypsiä. Liika paistaminen kuivattaa pikkuleivän.


3. Sovella reseptiä
Täytyy tunnustaa paha tapa: tulee välillä leivottua taikinaa katsomalla, ei reseptiä. Tähän taikinaan en mielestäni käyttänyt 200 g hunajaa, ja sokeriakin runsaammin mitä resepti vaati. Niin tai näin, suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä ja muokkaamaan sitä omien mieltymystensä mukaan.

Se, sopisiko hunajan tilalle pelkästään sokeri leipoessa ilman kuviomuotteja, vaatii vielä kokeiluleipomista. Tämä pikkuleipä maustuu ehkä siksi niin hurmaavalle, että maku antaa tilaa suklaalle, olematta kuitenkaan ällön makea. Hunajalla on tapana väistyä vallitsevana makuna parin päivän jälkeen paistamisesta.