15. tammikuuta 2012

Vaniljapikkuleipä (Shortbread)


Aiemmin BBC:n reseptiarkistosta löytynyt yrttinen, laventelipikkuleipä oli niin ainutlaatuinen, että saman tahon muitakin reseptejä uskaltaa kokeilla. Kokeilussa vaniljapikkuleipä, tarkalleen vanilla shortbread cookies. Resepti toimii hyvin pienten, sinettityyppisten muottien kera.


Vaniljapikkuleipä
 
Valmistusaika: Nopea, 1-2 tuntia paistoaika mukaanlukien
Vaativuus: Helppo
Rakenne: Pehmeä, mureneva
Maku: Voinmakuinen, jossa häivähdys vaniljaa
Tyyppi: Muropikkuleipä / Shortbread
Alkuperämaa: Iso-Britannia
Soveltuvuus: Sopii vain sinettikuviomuoteille, onnistuu ilman kuviomuottia helpommin

Ainekset

325 g vehnäjauhoja
200 g kylmää voita
125 g hienosokeria
2 tl vaniljauutetta tai yksi kokonainen vaniljatanko
2 ison kananmunan keltuaista

Valmista taikina käsin tai yleiskoneella paloittelemalla kova, kylmä voi leivänmurun kokoisiksi paloiksi ja hiero jauhot joukkoon. Lisää sokeri ja kananmunan keltuaiset ja vaniljauute. Vältä turhaa vaivaamista!

Anna taikinan jäähtyä muutama tunti ennen leipomista, sillä se on luonteeltaan murenevaa ja tarttuvaista. Tämä on edellytys kuviomuottien käytölle, muutoin taikinaa voi muotoilla käsin, haarukalla tai piparkakkumuoteilla.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes pikkuleivän reunaan tulee kullankeltaista sävyä. Valmiin, jäähtyneen pikkuleivän voi koristella tomusokerilla.

Reseptin lähde

Luokittelu hakee muotoaan

Tämän reseptin alussa on kehitystyön alla oleva luokitusjärjestelmä resepteillä, jotta tietyn tyyppisen reseptin löytyminen olisi helpompaa. Samalla tarkoitus on selventää, mikä resepti sopii pehmeiden tai kovien pikkuleipien ystäville, mitkä reseptit toimii hyvin milläkin kuviomuottien tyypeillä. Luokittelu hakee muotoaan tämän kevään aikana ja toivottavasti toimii toivotulla tavalla. Ehdotuksia ja kommentteja hyvässä ja pahassa saa antaa kernaasti.