15. tammikuuta 2012

Marzipan leckerle: Paahdettua marsipaania


Yritin valmistaa shakkilautaa muistuttavaa marsipaanivalikoimaa ritaripäiville, mutta epäonni kohtasi väärän sokerilaadun kurkistaessa keittiön kaapissa. Marsipaani sellaisenaan syntyy toki pelkällä tomusokerilla, kun paahdettu marsipaani ei siedä sitä ilman hienosokerin tuomaa lisäkosteutta.

Eipä sinänsä, tällä kertaa ei sitten onnistunut tummemmat marzipan leckerlet. Kaakaojauho ei tällä kertaa levittäytynyt tasaisesti, vaan ruman sattumanvaraisesti. Ehkäpä yritän tulevaisuudessa vaaleiden marzipan leckerleiden päällystämistä tummalla ja valkoisella suklaalla!

Marzipan leckerle
Valmistusaika: Nopea, noin 1 tunti
Vaativuus: Helppo
Rakenne: Pehmeä, kostea
Maku: Paistopinta pikkuleivän omainen, sisus marsipaania
Tyyppi: Marsipaani
Alkuperämaa: Sveitsi / Zurich
Soveltuvuus: Sopii springerle- ja sinettimuoteille

Ainekset
1 osa mantelia hienoksi jauhettuna
½ osa hienosokeria
½ osa tomusokeria
kananmunan valkuaista
manteli- tai karvasmanteliaromia
appelsiininkukka- tai ruusuvettä

Valmistus

Muistathan olla jauhamatta manteleita liian kuivaksi, sillä juuri mantelin öljy tekee marsipaanista miellyttävän kosteaa. Valmistus on yksinkertaisesti ainesosien sekoittamista ja massaksi muotoilua, joka on hieman haastavampaa hienosokerin takia. Pelkällä tomusokerilla marsipaanista saisi valkoisempaa ja helpommin käsiteltävää, mutta kokemus on nyt opettanut ettei sellaista marsipaania kannata paahtaa uunissa. Mahdollisesti voi onnistuakin, mutta sisus jää omaan makuuni liian kuivakkaaksi. 
 
Muotoilu voi olla niin ikään työlästä, sillä taikina on kosteaa ja vain pahenee liiasta käsittelystä. Pienen määrän tomusokeria uskaltaa työtasolle ripotella, joskin sitä ei saa käyttää liiaksi. 

Nämä marsipaanit paahdetaan uunin grillivastusten avulla niin kuumassa kuin mahdollista. Uutukainen uunini kohoaa valitettavasti +250 asteeseen, siinä missä vanha tavoitteli lieskoja leivinpaperille +300 asteen pätsissä. "Matalampi" lämpötila ei tunnu olevan lainkaan hullumpi, kauniin paahtopinnan saa myös sillä. Uunin vieressä kannattaa kurkkia silmä tarkkana, tarkkaa paahtoaikaa ei voi antaa uunikohtaisista eroista johtuen. Noin 4-5 minuuttia, tai kunnes reunat on kauniin ruskeat, ei palaneet. 

Valmis marzipan leckerle on pinnasta paahtunut, sisältä yhtä kostea kuin konvehtirasian marsipaani ikään.