5. joulukuuta 2011

Valmisteluja Pyhän Nikolauksen päivää varten


Tänään on Pyhän Nikolauksen päivän aatto, joten muutama speculaas huomista varten muotoutuu - kuinkas muuten kuin - Pyhän Nikolauksen mukaisesti!



Alankomaassa speculaas, Belgiassa speculoos ja Saksassa spekulatius. Maustepikkuleipä, joka yhdistetään melko usein juuri Pyhän Nikolauksen hahmoon, toisaalta Yhdysvalloissa pikkuleipä mielletään tuulimyllyinä, josta paikallinen nimitys Hollantilainen tuulimyllypikkuleipä.

Yksinkertaisimmillaan speculaas syntyy fariinisokerin, rasvan, kananmunan ja jauhon avulla. Koristeluun käytetään kokonaisia tai manteliviipaleita, pikkuleivän alla tai päällä. Käyttämällä runsaasti hunajaa sisältävää reseptiä varmistuu parhaiten kuvioiden säilymisestä paistamisen jälkeenkin.

Hunaja-speculaas 

Ainekset
300 g vehnäjauhoja
1 kananmuna
80 g juoksevaa hunajaa
60 g fariinisokeria
1/2 rkl maitoa
veitsenkärjellinen ruokasoodaa

Hyppysellinen suolaa
1 rkl tai oman uskalluksen mukaan speculaaskruiden'ia
Appelsiininkuorta ja tilkka mehua

Vaahdota kananmuna, lisää joukkoon sokeri ja vatkaa sekaisin. Lisää joukkoon maito, hunaja ja appelsiininkuori sekä mausteet. Sekoita ja lisää jauho, jonka joukkoon ruokasooda on lisätty. Anna jäähtyä kylmässä tunti tai pari, lisää jauhoja tarvittaessa muotoillessa.

Paista 10-20 minuuttia kunnes kauniin ruskeita uunin keskitasolla +200 asteessa. Jäähdytä ritilällä.

Speculaaskruiden eli speculaasmausteseos Lähde

Speculaas tarvitsee potkua, jonka se saa useasta eri mausteesta. Käytä vastajauhettuja mausteita, tai vähintään hiljattain kaupasta ostettuja. 

Mausteet joita tarvitset:

4 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl muskottia
1/3 tl inkivääriä
hyppysellinen valkopippuria
hyppysellinen kardemummaa
hyppysellinen korianteria
hyppysellinen anista
hyppysellinen muskottikukkaa
Hyppysellinen on mittayksikkö, jonka wikisanakirja kuvaa seuraavasti:
Ripaus; peukalon ja vastakkaisten sormien väliin jäävän verran.