26. joulukuuta 2011

Piparkakkua ilman kumariinia, kiitos

Kanelia ja "kanelia".
Perinteinen joulu on vietetty piparkakkuja mutustellen, eikä kanelin käyttöä ole murehdittu. Jouluna saa ottaa rennosti. Nykyaikaan kuuluu tietynlainen kauhukuvien maalailu, milloin syystä ja milloin ehkä vähän liioitellen. Niin tai näin, kanelin kumariinia murehtivat voivat nauttia piparkakkunsa murehtimatta maksan tunnontuskia.


Valitettavasti tänäkin jouluna sai lukea vanhaa liturgiaa piparkakkujen myrkyllisyydestä, tarkemmin cassiakanelin käytöstä mausteena. Tämä maustepahanen sisältää kumariinia, joka on maksamyrkky. Aikuiselle päivittäinen annosmäärä ei ole niin pieni, mutta lapsille sallittu annos voi ylittyä helpostikin. 

Uutisoinnin yksipuolisuutta paheksun suuresti, sillä nykyaikana kanelin käyttö ei ole huonon saatavuuden varassa. Usein vain tyydytään mainitsemaan kanelin myrkyllisyys, ei ceyloninkanelia. Sivistyneemmät, vähemmän sensaatiohakuiset toimittajat tuovat tämänkin maustekaunokaisen esille.  Kumariinista vapaata ceyloninkanelia saa hyvin varusteluista ruokakaupoista. Ainoastaan hinta voi kirpaista nuukaa kuluttajaa, joskin suosittelen omakohtaisesti lämpimästi tutustumaan aitoon kaneliin. 
 Eviran suositus

On syytä huomata ettei luomukaneli automaattisesti tarkoita ceyloninkanelia. Useimmiten näin on, mutta asiasta kannattaa varmistua. Perinteisesti kaupan kanelipusseissa ei lue halaistua sanaa laadusta. Eroa voi aistinvaraisesti havannoida väriä tarkastelemalla: cassiakaneli on tummaa, kun ceyloninkaneli on vaaleaa. Katso kuva kirjoituksen alussa.