18. marraskuuta 2011

Venäläinen hillopiparkakku: Pryaniki


Venäläinen piparkakku, pryaniki, yhdistetään useimmiten tunnetuimpaan edustajaansa Tulan piparkakkuun. Piparkakkua voisi luonnehtia hillopipariksi täytteen johdosta. Omaa pryanikia maistaessa mieleen tuli vain yksi ainut sana: Wau!

Pryaniki hillolla syntyy samaa työvaiheita mukaillen kuin Sveitsiläinen piparkakku konsanaan: taikinasta leikataan kaksi samankokoista palaa, joiden väliin laitetaan sopiva määrä paistonkestävää hilloa tai marmeladia. Sisäreuna sivellään kananmunalla ja painellaan kiinni sormenpäillä. Piparkakun reunat saa uudelleen tasaiseksi pyörittelemällä kevyesti piparkun ympärysmittaa suurempaa muottia edestakaisin ympyräliikkeellä.

Venäjällä leivotaan toki piparkakkuja ilmankin hilloa, joskus jopa smetanan ja vodkan sävyttämänä!

Tulan piparkakku lähde

250 g jauhoja
75 g sokeria
75 g hunajaa
1 kananmuna
1 rkl voita
3 rkl vettä
Mausteita oman mieltymysten mukaisesti
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl muskottia
1 tl kardemummaa
1/2 tl ruokasoodaa
200 g paistonkestävää hilloa tai marmeladia

(Alkuperäinen resepti sisältää voitelun sokerisiirapilla paiston jälkeen, jätin sen omastani pois).


Taikina on hyvin vaalea, mutta saa runsaasti väriä paiston aikana. Yksinkertaisimmilaan taikinan voi valmistaa sotkemalla hunaja ja sokeri, lisäämällä mausteet, sulatettu voi ja vesi. Sekoita ruokasooda jauhoihin ja lisää jauhoja. Venäläiset ohjeet kehoittavat leipomaan piparkakut siltä istumalta, turhaan jättämättä taikinaa yön yli jääkaappiin. Kuviomuotteja käyttäessä pieni jäähdytys on kuitenkin eduksi.

Pryanikin paistaminen on taitolaji

Alkuperäinen resepti ohjeistaa paistamaan pryanikit uunissa +240-250 C asteessa noin 10-12 minuutin ajan. Tätä noudattamalla niistä saa sangen ihastuttavia, joko sellaisenaan tai aivan uusiin ulottuuksiin kohoavalla kananmunalla voitelulla. Ainut kiperä yksityiskohta on sangen hienoinen raja palaneen piparkakun ja hyvin ruskettuneen piparkakun välillä. Suosittelen siis seisomaan silmä tarkkana uunin vieressä ja tarvittaessa madaltamaan lämpöä. 

Perinteisesti Tulan piparkakku voidellaan uunista otettaessa sokerista valmistetulla siirapilla, joka on omalta osaltaan selittämässä tummanpuhuvaa ulkoasua. Itselläni on vielä hakusessa hyvä ohje kyseiselle siirapille, joskin tämän kertainen kokeilu kananmunalla oli sekin melkoinen yllätys. 

Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen resepti, onnistuu vaivattomasti myös ilmankin kuviomuotteja!

Tulan piparkakku on elämys vailla vertaa 

Olin vaivoin ehtinyt palautua aiemmasta innostuksesta, kun pryanikit olivat jäähtyneet sopivasti ja olipa valokuviakin sen verran, että kokeilumielessä maistoin yhden. "Wau! " oli ensimmäinen ajatus mikä tuli mieleen. Ensinnäkin tämä piparkakku pehmeä, suussasulava kerrassaan. Ei mitenkään verrattavissa kovaksi jähmettyneeseen Appenzeller biberliin, jonka resepti toki olikin tyystin erilainen. 


Piparkakkua maistaessa ensiksi suuhun tulee piparkakkumausteiden rikas ja täyteläinen skaala, jonka kruunaa hillo: Hillo maistuu lievästi viileämmältä, joka voi johtua vain runsaasta inkiväärin aiheuttamasta lämmön tunteesta. Niin tai näin, tämä venäläispiparkakku iski suoraan sydämeen ja tulee olemaan yksi suosikeistani!  Ja niitä mausteita tässä piparkakussa on saman verran kuin yleensä 500-800 g taikinassa, joka ei ollut yhtään liikaa. Hillotäyte ikäänkuin toimii hyvin yhteen mausteisen piparkakun kanssa.

PryanikivideoEtualalla kananmunalla voideltu pryaniki, muut ilman.