26. marraskuuta 2011

Thorner Kathrinchen: Katariinan piparkakku

 
Torun'in piparkakku tunnetaan myös nimellä Thorner Kathrinchen, joka osaltaan kertoo Saksan Nürnbergin ja Puolan Torun'in historiallisesta kilvoittelusta piparkakkuherruudesta. Lopulta kaupungit päätyivät yhteistyöhön, jossa kumpikin kaupunki tarjosi toistensa luomuksia omiensa rinnalla.

Puolan piparkakun saksalainen kieliasu antaa hieman vihiä tutuimmasta puolalaispiparkakun muodosta. Puolaksi  Katarzynka, on kuudesta pienestä ympyrästä koostuva kuvio. Kuvion todellista alkuperää ei tunneta, joskin romanttinen versio kertoo piparkakkukisällin kehittäneen sen rakastamansa naisen, kiltamestarin Katariina-tyttären kunniaksi. Resepti on lainattu täältä.
  
Thorner Kathrinchen

Ainekset
300 g hunajaa
60 g voita
60 g sokeria
1 hyppysellinen inkivääriä
1 tl korianteria
1 hyppysellinen neilikkaa
1 / 2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl hirvensarvisuolaa
1 munankeltuainen
120 g perunajauhoja
300 g vehnäjauhoja


+ 200 astetta kunnes sopivasti väriä pinnassa. Koristele jäähtyneenä suklaakuorrutuksella tai sokerikoristeilla.

Alla kuva puolalaisesta Katariina-muotista. Resepti ei sovellu sellaisenaan kuviomuoteille runsaan kohoamisen ja vaikeasti käsiteltävän taikinan vuoksi.

Kuvan lähde.
Liika on liikaa

Olen miettinyt, onko käyttämäni määrä hirvensarvisuolaa resepteissä ollut turhankin vaatimaton, enkä ole vielä kokeillut rohkeasti määrän kasvattamisen vaikutuksia. Nämä piparkakut jäivät vaille kuviomuottien leimaa, sillä taikina oli ensinnäkin sangen epäkiitollinen työstämisen suhteen ja kohosi hyvinkin runsaasti, joten kuviot eivät olisi edes säilyneet paiston aikana. Saattaa toki olla, että perunajauho on antanut hirvensarvisuolalle otollisemman ympäristön kaikota piparkakun sisuksista vauhdikkaammin.

Yleensä olen käyttänyt seuraavia suhteita:


1/3 tl hirvensarvisuolaa 250-300 g jauhoja kohden
1/2 tl hirvensarvisuolaa 500 g jauhoja kohden 
1 tl hirvensarvisuolaa 800-1000 g jauhoja kohden

Päädyn kuitenkin suosittelemaan tätä reseptiä muutoin erinomaisena perinteisten piparkakkujen leivonnan kannalta. Se mitä häviää kuviomuottien käytön meneteksessä, voitetaan maun ja koostumuksen avulla. Piparkakku saa paiston aikana tyypillisen tummahkon sävyn pintaansa, rapean pinnan ja sisältä on rapsahtava, suussasulava. Runsas perunajauho tekee piparkakun koostumuksesta erinomaisen, sitkoa ei juurikaan ole joten piparkakkua ei tarvitse järsiä, vaan se sulaa suussa.Puuterimaisen pehmeitä paistamisen jälkeen jäähdyttyään, pidemmän aikavälin koostumusta täytyy vielä odotella.