20. marraskuuta 2011

Rovastin piparkakut


On kulunut miltei vuosi siitä, kun yritin leipoa tummia piparkakkuja. Kuviomuottien kanssa vaaleampi sävy tuo paremmin kuviot esille, joten taikina on usein vain fariinisokeria tai siirappia sisältävä, ei molempia samanaikaisesti. Kokeilussa suomalainen perinneresepti Rovastin piparkakut. Väriltään nämä ovat kylläkin puolivaaleita.

Jätin mantelijauheen reseptistä pois, kun kerran noteerasin asian taikinaa jo vaivatessa. Ruokasoodan korvasin yhdellä teelusikallisella hirvensarvisuolaa. Sokerina käytin fariinisokeria, sillä halusin kerrankin tutkailla miten tummat piparkakut toimivat ynnä näyttävät. Piparkakut paistetaan uunissa +200 asteessa 10-15 minuuttia.

Leipominen 


Kerrassaan uskomatonta, että taikina muistutti niin paljon hunajaa sisältävää taikinaa. En kokenut kertaakaan taikinan repeilyä tai muotteihin tarttumista, ja kuviot toistuivat pääasiassa erinomaisesti. Taikina toki oli melko viileää, sillä otin kerrallaan vain pienen määrän taikinaa huoneenlämpöön leipomista varten. 

Piparkakun tuoksuinen sunnuntai sujui aivan eri tavalla kuin vuosi sitten, jolloin piparkakkuja valmistin ensimmäistä kertaa. Tuolloin taikina tuntui vaativan aina vain lisää jauhoja, tarttui muotteihin tai repeili helposti. Ja lopputuloskin oli sanontaa "moni kakku päältä kaunis" mukaileva: kaunis piparkakku oli koostumukseltaan kivikova kohotusaineen puuttuessa. 


Nyt hirvensarvisuolan tekee taikansa ja piparkakku on sekä pehmeä että kuvioiden toistuvuuden osalta erinomainen. Näyttää siltä että suomalaiset perinnepiparkakkureseptit taipuvat mainiosti myös kuviomuoteille, kunhan kokeilee rohkeasti.

Maku


Maultaan nämä piparkakut ovat täyteläisiä, tutun mausteisia. Pinnasta saa hieman rapsakan, kun antaa pipareiden ottaa hieman tummaa väriä pintaansa.