29. lokakuuta 2011

Speculaas Dandoyn tapaan


Belgialaisen pikkuleipäpuodin vihkonen Pyhän Nikolauksen tarinasta sisältää reseptin speculaas -pikkuleiville, jota voisi luonnehtia hajamielisen leipurin suosikiksi: niin yksinkertainen se on aiempiin resepteihin nähden!


Aivan kuten piparkakuista, löytyy speculaas -pikkuleivistä useampi eri versio eikä mausteiden käytölle tunne olevan mitään kiveen kirjoitettua sääntöä. Tämä resepti lienee tarkoituksella tehty helpoksi ja yksinkertaiseksi vaivattoman kokeilemisen vuoksi, ja taitaapa taustalla olla pientä markkinointikikkaakin: Belgiassa ja Hollannissa tietääkseni on mahdollista saada jouluaikaan halpoja puumuotteja kotikokkien iloksi.

Speculaas Dandoyn tapaan

1 kilo jauhoja
300 g voita
600 g fariinisokeria
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen neilikkaa
1 tl kanelia
1 rkl ruokasoodaa
0,1 l vettä

Paista +175-200 asteessa noin 10 minuuttia.

Hyppysellinen: Ripaus; peukalon ja vastakkaisten sormien väliin jäävän verran.

Lähde

Nämä speculaas -pikkuleivät ovat rapeita ja pikkuisen kovia. Ruokasooda vie hieman yksityiskohtia, joskin ei niin dramaattisesti kuin pelkäsin. Edelleenkin kyllin hyvin paineltu pikkuleipä päihittää paiston aikaisen kohoamisen.

Leipominen

Taikina on helpointa käsitellä jäähdytettynä, jonka jälkeenkin turhaa käsittelyä on syytä välttää; taikina hajoaa muottiin ja siirreltäessä helposti. Tarkkoja reunojen viimeistelyä ei kannata harkita vaan paremmin pärjää, kun jättää reunat taikinapyörällä viimeistellyiksi. Näistä speculaas -pikkuleivistä saa melko ohuita, kunhan on hellävarainen taikinaa kohtaan.

Maku

Nämä speculaas -pikkuleivät eivät ole tunnusomaisen mausteisia, joskin ulkomuodoltaan ja koostumukseltaan ovat hyvin yhteneväisiä kaupallisiin kekseihin. Ja onpa makukin saman suuntainen. Se mikä näiden osalta yllätti, kuinka hyviä ne ovat kahviin dipattaviksi! Muutoin mieto maku ottaa uutta puhtia kahvista ja pehmenee samalla sopivasti, vaan ei liikaa.