9. lokakuuta 2011

Lukkarin Liisan piparkakut

Vaihtelua joulun piparkakkumakuun saa Lukkarin Liisan piparkakuista. Hunajaa, mantelia ja runsaasti mausteita sisältävä piparkakku on rakastettu vanhan ajan resepti.

Resepti on melko identtinen hunajaa sisältävän speculaas -pikkuleivän suhteen mausteiden käyttöä lukuunottamatta.Huom! Makua voi arvioida ennen hirvensarvisuolan lisäämistä, mutta ei sen jälkeen.


Lukkarin Liisan Piparkakut

Ainekset

1,5 dl hunajaa
2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssin kuorta
2 tl inkivääriä
0,5 tl maustepippuria
200 g voita
2 munaa
2 tl soodaa / ½ tl hirvensarvisuolaa nesteeseen liuotettuna
1 dl mantelijauhetta
n. 490 g - 630 g karkeaa vehnäjauhoja

Hirvensarvisuolan käyttö vaikuttaa jauhojen lisätarpeeseen nestemäärän kasvaessa. Isoäiti lienee torkahtanut reseptiä muistiin kirjatessa, sillä alkuperäisen lähteen kohdalla maustepippurin yksikkömittaa ei ole mainittu. Puoli teelusikallista vaikutti ihan hyvältä määrältä makua testatessa.

Laita paksupohjaiseen kattilaan hunaja, fariinisokeri ja mausteet. Lämmitä mutta älä keitä, lisää joukkoon voi ja anna koko seoksen jäähtyä. Lisää munat, hirvensarvisuola nesteineen, mantelijauhe ja jauhot. Työstä taikina tasaiseksi. Siirrä lopuksi kylmään yöksi. 


Erinomainen piparkakkutaikina kuviomuoteille!

Taikina on hyvin helppo käsitellä hieman viileänä, eikä ole hullumpaa hieman käsien lämmittämänäkin. Harvoin pystyy tekemään näin ohuita piparkakkuja kuviomuotteja käyttäen! Tuoksu on kuin jouluisesta glögistä. Mausteet ainakin osui nappiin tämän reseptin puolesta. Joulun kiireitä ajatellen tämän reseptin kanssa ei joudu turhaan tappelemaan, vaan joulumieli säilyy ja piparkakkuja saa kelpo satsin.


Muotteina Juhana-herttua -piparkakkumuotti ja Mikael Agricola -piparkakkumuotti on helppoja irtoamisen suhteen ja reunojen viimeistelyn osalta. Ainut kohta mihin taikina saattaa takertua, on koristeellinen reunaornamentti. Jos jotain huonoa pitää sanoa, on se muottien koko: Mikael Agricola -piparkakkuja mahtuu vain neljä kappaletta yhdelle uunipellille! Piparkakkujen mittasuhteita päivitellessä sateinen syyspäivä sujuu rattoisasti.

Paista uunin keskitasolla +180 asteessa 10-15 minuuttia.

Maku

Tämän reseptin mausteyhdistelmä on melko lyömätön! Pieneltä kuulostava määrä maustepippuria antaa juuri sitä jotakin, ainutlaatuista potkua piparkakuille. Mantelin hillitympi käyttö tuntuu paremmin pikkuleipiin sopivalta, verrattuna mantelispekulatius -pikkuleipien yltiöpäiseen käyttöön. 


Kirjallisuutta

Margit Heikkilän Isoäidin piparkakkukirja on kanelin ja kardemumman tuoksuinen, lämminhenkinen kirja joulusta ja piparkakkujen leipomisesta. Tunnelmallinen kirja mainitsee kuviomuotit parilla sanalla, ollen aiheen suhteen Piparikirjaa niukkasanaisempi.

Taustaa Juhana-herttuamuotista ja Mikael Agricolamuotista

Juhana-herttua- ja Mikael Agricola -piparkakkumuotin on kaivertanut tsekkiläinen Oldrich Kvapil. Molemmat muotit on kaiverrettu käyttäen mallina historiallista maalausta, sillä Suomen historiasta ei löydä kuviomuotteja joita jäljentää.Maalaus Juhana-herttuasta, Johan Baptista van Uther (1582). Juhana-herttua on pukeutunut viimeisimmän, espanjalaisen hovimuodin mukaisesti. Päädyin tähän maalaukseen lähinnä siitä syystä, että Oldrich Kvapil on parhaimmillaan mallin ollessa yksityiskohtainen. Vaikkei tämän kertaisesti piparkakuista sitä näe, on puvun kultaornamenttikuviointi pääpiirteissään osana muottia!


Albert Edelfeltin kaiverrus Mikael Agricolasta ei ole varsinainen aikalaiskuva, sillä kaiverrus on vuodelta 1854–1905. Näkymä Agricolasta suomentamassa uutta testamenttia on eräänlainen suomalaisuuden ikoni. Yllä on alkuperäinen kaiverrus, josta esiintyy myös rajattua versiota ilman tekstejä. Tällaisesta versiosta kuviomuotti suunniteltiin, Oldrich Kvapil lisäsi muottiin vielä tiedot kunkin henkilön syntymä- ja kuolinajasta Nimen ohella. 

Kurkistus Agricolapiparkakkujen leipomiseen

 

Uusien kuviomuottien kohdalla tulee toisinaan vastaan yllätyksiä enemmän tai vähemmän. Agricolapiparkakut tuotti päänvaivaa keskikohdan osalta, joskin tämä menee alkuhämmästyksen piikkiin. Kuvakulmat ovat hieman huonoja, kamerajalustan virkaa hoitaa toistaiseksi pino reseptikirjoja!