1. lokakuuta 2011

Laventelipikkuleipä


Englantilainen shortbread on voin, sokerin ja jauhon liitto, joka voidaan varioida vaikkapa laventelilla. Reseptin lähteen yhteydessä mainitaan Cornwallin herttuatar, Camilla Rosemary Mountbatten-Windsor, joka hurmaantui laventelipikkuleipien mausta. Ja kukapa ei ihastuisi näin ainutlaatuiseen makuun!

Laventelin jalanjäljillä 


Laventelin käyttöä pikkuleivissä olen miettinyt siitä asti, kun huomasin sitä olevan saatavilla paikallisessa Punnitse ja Säästä liikkeessä. Valitettavasti kävi niin kuin kävi, ajan kuluessa vaikeasti saatavilla oleva tuote olikin sitten kaikonnut valikoimista. Laventelin tuoksua seuraten matkani johti Turun Tee ja Mauste - puotiin Turun kauppahallissa. Luomulaventelia kilotavarana! Tästä hyvästä annan ko. puodille suositteluni.

Petruksen Piparkakut suosittelee: 
Laaja valikoima mausteita kokonaisina, jauhettuina kilotavarana. Ystävällinen ja osaava asiakaspalvelu.

Kesäaikaan puutarhamyymälöistä tai kesäpihoista (siis kaupan, ei ihmisten!) voi ostaa kukkivaa laventelia, jolla näitä pikkuleipiä voi koristella tarjoiluastiaan. Laventelia ostaessa kannattaa huomioida onko se soveltuvaa elintarvikekäyttöön vai tarkoitettu ainoastaan tuoksu- ynnä koristekäyttöön.

Laventelipikkuleivät

110 g sokeria
200 g voita
265 g karkeaa vehnäjauhoja
1 rkl laventelinkukkia

Laventeli kannattaa laittaa syrjään ja jauhottaa tomusokerilla, jottei kukannuput mene tuusannuuskaksi sokeria ja voita vaahdotettaessa. Vaihtoehtoisesti laventelin voi sekoittaa sokeriin, antaa maustua aikansa ja erotella sokeri siivilälle voin vaahdotusta varten. Käytä laventelia harkiten, liian paljon antaa pistävän maun ja parfyymin omaisen tuoksun.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää joukkoon laventeli ja jauhot ja sekoita puulusikalla kunnes sopivan paksuista. Jäähdytä taikina ennen pikkuleipien muotoilua.


Shortbread taikina on todella helposti hajoava eikä muotoilusta tule kerta kaikkiaan mitään hyvää tulosta. Liikaa jauhon käyttöä on syytä välttää, sillä pikkuleipiin jää helposti jauho kuorrutuksena ja maku ei ole enää niin herkullinen. 

Sirottele päälle halutessasi hieman laventelisokeria. Jos tämän tekee pikkuleipien jäähdyttyä, pintaan saa sokeripeitteen.
Paista lopuksi uunin keskitasolla +180 asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes ovat kullanruskeita.

Laventeli on ainutlaatuinen makuelämys 

Mitään tajunnanräjäyttävää kokemusta en odottanut, sillä shortbread on luonnonlakien syystä hyvin vaikeasti kuviomuoteille soveltuva taikina. Useimmiten brittien pikkuleivät on haarukalla pisteltyjä pötkylöitä. Laventeli makuna oli kuitenkin erittäin positiivinen yllätys. Ensiksi maistuu vieno yrttisyys ja lopussa on sitruunankaltainen raikas tuntuma. Ymmärrän nyt hyvin, miksi monessa laventelipikkuleivässä on joukossa sitruunankuorta.  

Tämä resepti sopii hyvin leipomiseen ilman kuviomuottejakin. Heittäydy mielikuvituksen armoille ja tarjoile keskikesän keijukaispikkuleipiä tai järjestä yrttijuhlat. Laventeli on yrttien kuningatar!