8. lokakuuta 2011

"Lähettäkää minulle piparkakkuja!"

Aleš Vostřez'in Tšekkiläiset piparkakut.
Sydämellisempää tekoa on vaikea kuvitella, kuin saada lahjaksi piparkakkuja ihailemaltani piparkakkuleipurilta. Tšekkiläinen Aleš Vostřez on todellinen piparkakkumestari!

Tšekkiläinen piparkakkutervehdys

Sain piparkakkupostia  Oldřich Kvapil'in kuviomuottien yhteydessä. Aleš Vostřez valmisti kuviomuoteilla ensimmäiset piparkakut, jotka päätyivät lopulta minun käsiini. Hunajalta tuoksuva tšekkiläinen piparkakku, perniky, on todellinen piparkakkuleipurin taidonnäyte, jollaisesta voin itse vain haaveilla! Piparkakkuja voi ostaa ja ihmetellä paikan päällä Tsekin kyläpahasesta löytyvästä piparkkakkumuseosta.

Erityistä piparkakuissa on niiden sileä pinta, ja yksityiskohtia elävöittävä sävyvivahde. Tämä on aikaansaatu sivelemällä uunista otettuja piparkakkuja siirappivesiseoksella (tai sokerivesiseoksella). Piparkakkuja pääsee leipomaan Tsekin piparkakkumuseossa tapahtumien aikana, jolloin tietotaitoa voi aistia omin kätösin.

Oldrich Kvapil ja Suomen kuviomuotit 

Suomessa ei tietääkseni ole valmistettu koskaan kuviomuotteja piparkakkujen leipomiseen. Asiaa arvuutellessani mieleeni juolahti, voisiko tämän hoitaa luovasti: kunhan kuviomuotin aihe on suomalainen, voisi valmistus tapahtua asiantuntevan kaivertajan käsissä.  Oldřich Kvapil innostui tarttumaan haasteeseen.


Oldřich Kvapil on tšekkiläinen kuviomuottikaivertaja, joka työstää puuta käsin. Sähköpostikeskustelun kautta päädyimme yhdessä luomaan sellaisia kuviomuotteja, joiden teema ja aihepiiri kävisi yhteen historiallisten muottien kanssa. Aiheiksi valisimme Turun kaupungin historiaan liittyvät henkilöt ja yhden rakennuksen: Mikael Agricolan ja Juhana-herttuan sekä Turun tuomiokirkon. 


Kuviomuottien malleina toimi olemassaolevat taideteokset, joten ne ovat pastisseja eli mukaelmia. Mielestäni tämä auttaa osaltaan tunnistamaan kohteet, joskin  Oldřich Kvapil on kaivertanut nimetkin muottiin!

Olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen ja odotan innolla leipomista näillä uusilla muoteilla. Turun omat piparkakut ovat melko suuria, joista riittää puheenaihetta melkein yhtä kauan kuin piparkakun syömiseen menisi.


Lisää Ales'in piparkakkuja voi ihailla yhdessä Oldřich Kvapilin kuviomuottien ohella yllä olevista linkeistä.

http://www.staroceskeperniky.cz/ 

Tämä blogikirjoitus sisältää kuvia piparkakuista, jotka eivät ole minun leipomiani. Mikäli kuvia käytetään muissa yhteyksissä, pyydän ystävällisesti mainitsemaan leipojan nimen, jotta kunnia kuuluisi sille, jolle se kuuluu.