11. syyskuuta 2011

Yksi aihe, tusina tulkintaa


Kuviomuottikokoelmia Euroopassa ja Yhdysvalloissa tutkiessa päätyy useasti toinen toistaan muistuttaviin muotteihin. Aivan kuten kuvataiteessa, vaikkapa ikonien maalauksessa, tutuista aiheista tehdään useampi tulkinta ja yhtäläisyys on usein tarkoituksellista.

 

Itselläni on ainakin yksi kuviomuotti, josta tapaa historiallisista kokoelmista paljon samanlaisia vastineita: valkoisella ratsulla matkaava Pyhä Nikolaus. Gene Wilsonin kaivertama muotti muistuttaa 2000-luvun versiona paljon 1800-luvulta peräisin olevia kuviomuotteja, joissa piispan asuun pukeutunut pyhä mies on kuvattuna ratsun selässä sivuperspektiivissä. Yhtäläisyyttä voi löytää myös vähäisemmistä yksityiskohdista, kuten koristeellisista ornamenttikuvioista. 


Pyhä Nikolaus kuvattuna edestä piispansauvaansa tukeutuen on liki ensimmäinen asia, mikä lienee silmiin kiinnittyvän Belgialaisten speculoos- pikkuleipäpuotien ikkunoissa. Oma muottini on vaatimaton, vain 25 senttimetrin 'pikkuleipiä' muotoileva, kun Eurooppalaiset muotit ulottuvat aina 80 senttimetriin asti. Pyhimyskuville luonteenomaista on tietyt atribuutit, tunnus tai esine, joka liittyy kiinteästi pyhimyksen elämään ja tekoihin. Pyhän Nikolauksen tapauksessa ne ovat piispan asu (Myran piispa) ja kolme omenaa, kultasäkkiä tai kuulaa (liittyvät Pyhän Nikolauksen hyväntahtoisiin tekoihin).

Lisää Pyhän Nikolauksen elämästä ja teoista lähempänä joulua.