25. elokuuta 2011

Pryaniki: Piparkakku venäläiseen tapaan

Venäläisiä pryaniki- piparkakkuja, kuvan lähde.
Piparkakkuja leivottiin myös kaukana Euroopasta, Tulan kaupungissa Venäjällä. Ennen vanhaan hunajalla leivotut pryanikit sisältävät tänä päivänä usein hilloa tai tiivistettyä maitoa. Tulan kaupungissa on pieni museo, joka esittelee kaupungin piparkakkuhistoriaa.


 
Varhaisimmat merkinnät Tulan piparkakuista on 1600-luvulta. Venäjänkielisen historiikin mukaan piparkkakkuja vietiin jopa ulkomaille kaupiteltavaksi, jossa ne nauttivat tunnustuksia ja palkintoja. Kuten Euroopassakin, katosi pryaniki teollistumisen myötä vanhojen mestareiden lopettaessa leipomisen eikä uusia piparkakkuleipureita ilmaantunut.

Yksi syy tähän oli piparkkakkuleipurien salamyhkäisyys; reseptit pidettiin visusti omana tietona ja perinteisten painojen sijaan käytettiin kiviä ja rautapaloja, jotta tarkkoja painomääriä olisi vaikea saada selville. Tarina kuitenkin kertoo, että vuonna 1930-luvulla aiempi piparkakkukisälli  Grechikhin Savostyanov Stepan olisi ratkaissut pulman. Stepan hiipi eräänä juhlapyhänä kauppiaan tiloihin ja salaa punnitsi kaikki painot. Tästä johtuen useista pryaniki-resepteistä vain yksi on säilynyt nykyaikaan asti.

Prianik -museo, Tula, kuvan lähde.
Tulan piparkakkuja leivottiin useimmiten jouluksi, pääsiäiseksi, ortodoksisen kirkkokalenterin pyhäpäiviä varten tai muistopäivän kunniaksi. Lasten syntymäpäivän kunniaksi saatettiin tarjota pryaniki, jonka pintaan oli koristeltu lapsen nimi. Häätilaisuuksissa hääkimppuun aseteltu pryaniki murrettiin ja jaettiin vieraiden kesken, toimien samalla merkkinä kotiinlähdöstä.

Venäläinen piparkakku, pryaniki. Tulan vaakuna koristeena, kuvan lähde.
Ulkonäön puolesta pryaniki eroaa melkoisesti eurooppalaisista vastineistaan, sillä Tulan piparkakku näyttää ainakin kuvien perusteella lähes pienen kakun paksuiselta. Katselemalla valmistusta esitteleviä videoita tämäkin kummallisuus saa selityksen, sillä pryanikin sisään painellaan täytemassaa, joka kaulitaan piparkakkutaikinan sisään.

Tulan piparkakkumuseo

 
Tula, ul. Octyabrskaya 45

Vierailu kannattaa selvittää ennakkoon, sillä yksittäiset kävijät otetaan vastaan sopimalla tapaaminen ennakkoon pari päivää etukäteen. Museo tarjoaa kierroksen jonkaa aika pääsee näkemään pienoisen, noin ruplan painoisen pryanikin, ja usean kilon painoisen mammuttipiparkakun. Piparkakkujen valmistuksen lisäksi niitä pääsee maistelemaan venäläiseen tapaan teen ja hunajan että voin kera.

Prianik -museo, Tula, kuvan lähde.
Video Tulan piparkakkujen valmistuksesta!

http://pryanik-tula.ru/ (sivusto venäjäksi)

Google kääntäjä, Englanti (sama sivusto englanniksi käännettynä)
Sivustolla on tietoa Tulan piparkakuista kuvina, tekstinä ja erityisen verrattomia videoita venäläisen musiikin tahdittamana.




Lähteet

http://pryanik-tula.ru
http://en.wikipedia.org/wiki/Tula_gingerbread#cite_note-1
http://www.justgorussia.co.uk/en/tula_gingerbread.html