23. elokuuta 2011

Maison Dandoy: Poikkea Belgian pikkuleipäpuotiin


Bryssel tarjoaa tilaisuuden tutustua seitsemän Dandoy pikkuleipäpuodin kautta belgialaiseen kädentyöntaitoon perinteisten pikkuleipien sekä jättiläismäisiin mittasuhteisiin ulottuviin speculoos -pikkuleipiin.Maison Dandoy tai lyhyemmin J. Dandoy on belgialainen pikkuleipien myyntiin omistautunut pikkupuoti. Yli 180 vuoden historian voi aistia pelkästään näyteikkunaa ihailemalla, jonka teksit kertovat pääasialliset myyntituotteet: pikkuleivät, speculoos -pikkuleivät sekä paikallista erikoisuutta, pain à la grecque. 

Kaikkein herttaisimmin puodin tunnelmaa kuvaa omakohtaisella kokemuksellaan Margit Heikkilä, Isoäidin piparkakkukirjan kirjoittaja: 

"Brysselin myymälä on kuin astuisi sisään satukirjaan. Hämyisän, kapean kaupan lattiat narisevat ja vanhojen seinien hyllyjä koristaa arvokas kokoelma piskettien historiaan liittyviä esineitä."

Heikkilä, Margit: Isoäidin piparkakkukirja, Hiukan historiaa: sivu 11, 2008 Loimaa Books on Demand GmHB

Kuva blogista Destination Dessert.
Myymälän verkkosivujen kuvien perusteella speculoos -pikkuleivät valmistetaan perinteisesti puukuviomuotteja käyttäen, joita on ilmeisesti myös esillä myymälöissä. Speculoosmuotit vaihtelevat pienistä aina 80 cm kokoisiin pyhää Nikolausta tai muuta hahmoa esittäen. On hyvä huomata,  että näitä puoteja on yhteensä seitsemän, joten sisustus ja tarjonta saattaa vaihdella. Itse vasta haaveilen vierailusta paikan päälle.

Kuva blogista Destination Dessert.
Pikkuleipäpuoti Dandoy, Belgia

Kuva blogista The Borboleta.
Kuva blogista The Borboleta.
Aukioloajat voi tarkistaa myymälän verkkosivuilta. Seitsemän Brysselistä löytyvän puodin osoitteet alla, lisäksi yksi liike avattu hiljattain Waterloo'n kaupunkiin.


31. rue au Beurre
B-1000 Brussels

14. rue Charles Buls
B-1000 Brusserls

22. place Saint-Job
B-1180 Brussels

9a. place Brugmann 
B1180 Brussels

50. rue de Rollebeek
B-1000 Brussels

112. rue de l'Eglise
B-1140 Brussels


Kuvasarja specoloos -pikkuleivän muotoilusta kuviomuotilla.

Lähteet


http://www.biscuiteriedandoy.be/site.php?lang=uk

http://books.google.com/books?id=kctkM1d8Su8C&pg=PA11&dq=speculaas&hl=fi&ei=B7NbTqWsMJP74QSY_PWsBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&
amp;ved=0CCwQ6AEwATgK#v=onepage&q=speculaas&f=false

http://theborboleta.blogspot.com/2010/12/dandoy-biscuits.html