4. kesäkuuta 2011

Maitosuklaapikkuleivät

 
Hirvensarvisuolan käyttöä entuudestaan toimiviksi osoittautuneissa resepteissä ajattelin kokeilla, sillä pfefferkuchenin onnistuminen vaikutti lupaavalta. Aiemmin kuivattua mustikkaa sisältäneet pikkuleivät vaihtuivat suklaamurupikkuleiviksi, sillä mustikan maku ei tullut toivotulla tavalla esiin. Ja suklaata, sitä näissä kekseissä on nyt rutkasti enemmän kuin aiemmin, ja eron todella huomaa myönteisesti!

Aloitin hirvensarvisuolan kokeellisen käytön aluksi varovaisesti noin teelusikan kolmanneksella, joka saattoi olla turhan vaisusti. Seuraavalla kerralla kokeilen hieman suurempaa annostusta.Valmistin taikinan jakamalla kuivat aineet kahtia ja valmistamalla kaksi pientä taikinaa, joihin molempiin käytin yhden kananmunan. Jauhojen määrä on kenties suurempi kuin tähän kirjoitettuna, sillä reseptin nestemäärät ovat myös kasvaneet. Tarkistan seuraavalla kerralla jauhojen tarpeen tarkalleen.

Muista ettei raakaa taikinaa saa syödä ennen paistamista hirvensarvisuolan johdosta!

Maitosuklaapikkuleivät

110 g voita
n. 200 g Panda maitosuklaata, joista kolmannes muruina tai pieninä paloina
2 kananmunaa
200 g hunajaa
50 g sokeria
500 g jauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl vettä tai maitoa, noin +20 asteista
1/3 tl hirvensarvisuolaa

Varaa noin 20-30 minuuttia hirvensarvisuolan liukenemiseen. Itselläni on kiteet hävinneet yleensä huomattavasti aiemminkin, noin +20 asteinen vesi ja lusikalla sekoittelu tekee tapahtumasta sutjakkaamman.

Sulata voi, suklaa ja hunaja vesihauteessa ja sotke keskenään tasaiseksi seokseksi. Vatkaa kananmuna ja sokeri hyväksi vaahdoksi ja lisää joukkoon voihunajasuklaa -seos.  Lisää pieneen nestetilkkaan sekoitettu hirvensarvisuola. Lisää vielä suola, ja aloita jauhojen lisääminen pienissä erin. Taikina joko muuttuu murumaiseksi seokseksi tai kiinteäksi palloksi kun jauhoja on lisätty kylliksi, joka on merkki käsinvaivaamiseen siirtymisestä. Tässä vaiheessa jauhoja lisätään tarvittaessa, ei kuitenkaan kuin ruokalusikallisen verran kerrallaan. Joskus jauhojen määrä voi olla peräti 100-200 grammaa vähemmän kuin reseptissä!

Runsaasti hunajaa sisältävä taikina on parhaiten muotoiltavissa, kun taikinan annetaan jähmettyä tovi kylmässä. Taikinan voi huoletta pakastaa tai jättää kylmiöön huomiseksikin, joskin ennen leipomista se kannatttaa ottaa huoneenlämpöön noin 15-30 minuuttia etukäteen. Taikina kannattaa kaulita jauhotetulla alustalla ja työstää tahdikkaasti, sillä pehmenevä taikina alkaa myös tarttua lämmetessään helpommin.

Maitosuklaapikkuleivät paistetaan uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia +150 asteessa. Siirrä jäähtymään ritilälle.