18. kesäkuuta 2011

Elintarvikeväreillä maalatut springerlet


Springerle on sellaisenaan lumoava ilmestys, joskin hahmo tai kohde nousee paremmin esiin, kertoen tarinaansa katsojalleen, kun se on koristeltu joko elintarvikekelpoisilla väreillä tai koristekäyttöön ajatellen akryyli- tai öljymaaleilla.
 

Maalattu springerle sopii esimerkiksi joulukortiksi, juhlatervehdyksen koristeeksi, kattaukseen tai ihan perinteisesti syötäväksi. Syötävien maalattujen springerlepikkuleipien osalta täytyy pitää vaari käytettyjen elintarvikevärien suhteen: olen törmännyt muutaman kerran nettikauppaan, jossa elintarvikeväreiksi luokiteltujen värien käyttöä elintarvikkeena ei ole suositeltu niiden sisältämien atsovärien takia. 

Inspiraatiota springerlepikkuleipien maalaamiseen voi tutkailla Flickr'in ryhmästä Springerle, Speculaas & Molded cookies , josta erikseen nostaisin esiin käyttäjän Palatofino'sin kuvagallerian. 

Kirjallisuuden puolesta muutama esimerkki maalatuista springerleistä löytyy kirjasta Knittel, Elke ja Maurer, Rolf: Modelschätze 2005 ja Olli Leebin Die feinsten Plätzchen Rezepte.