22. huhtikuuta 2011

Pääsiäisleivos

 

Uskonnolliset aiheet ovat tavanomainen teema antiikkisten kuviomuottien kuvioina, pääsiäinen yhtenä monista. Valitettavasti oma valikoimani ei sisällä kuvaelmia viimeisestä ehtoollisesta tai Jeesuksen ylösnousemuksesta, joten tyydyin pupu- ja ristiaiheiseen kuviosinettiin.

Tämän leivoksen teko ei ehkä mennyt aivan kaiken maailman sääntöjen mukaisesti, joskin lopputulos oli yllättävän hyvä kaikesta huolimatta. Leivosten tekemisen ollessa minulle vielä hieman vieras osaalue, koetan tutustua aiheeseen kirjallisuuden avulla ja jatkaa tuotekehittelyä.

Pääsiäisleivos
Ainekset

2 kananmunaa
sokeria
jauhoja 
leivinjauhetta
(kaakaojauhetta)

Täytteet

Aprikoosihilloa
Vaniljavaahtoa
Liivatetta

Marsipaania keksimuottikoristeeseen

Valmistus

Riko munat lasiin ja katso samalla, mihin asti lasi täyttyy. Käytä vastaava määrä sokeria ja jauhoja kuppi-kuppi-kuppi periaatteella. Leivinjauhetta voi käyttää veitsenkärjellisen. Vaahdota munat ja lisää joukkoon sokeri, lisää jauhot käsin sekoittamalla lopuksi. Levitä taikina ohuelti uunipellille. Tavoitteena on hyvin ohut kakkupohja. Kaakaojauhetta voi lisätä tuomaan väriä ja pientä makua.

Paista noin 180 asteessa kunnes pintaan tulee hieman väriä. Varo paistamasta liikaa, sillä ohut levy sekä kuivuu että palaa helposti. Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen osaan. 

Levitä molemmille levyille ensiksi aprikoosihilloa ja lopuksi liivatteella kiinteytettyä vaniljavaahtoa. Itse käytin 2 desilitran vaniljavaahtoon 3 liivatelehteä. Lopputulos oli mielestäni hyvä leivonnaiseen, sillä se pysyy kasassa, muttei kuitenkaan omaa juustokakun kaltaista jämäkkyyttä. Huomaa, ettei päällimmäiseksi levyksi tule kakkupohjaa vaan hieman sotkuinen vaniljavaahtokerros. Tein tämän siksi, että päällimmäiseksi tuleva marsipaanikiekko sekä liimautuu hyvin vaniljavaahtokerrokseen, antaa hieman suoristusvaraa leivosten ollessa hieman kaltevia, ja ennen kaikkea, lusikan leikkautuessa leivokseen, se työntyy marsipaanin läpi helposti.

En kostuttanut kakkupohjaa sen ohuuden takia, asia mitä aion yrittää seuraavalla kerralla nähdäkseni vaikutuksen, niin leivospalojen leikkautumisen kannalta kuin myös lopullisen nautiskelun sujuvuuteen.

Yritin hieman korostaa ruskealla elintarvikevärillä marsipaanin yksityiskohtia, mutta se ei näyttänyt kauniilta. 

Pääsiäisleivokset päätyi pieniin muffinsivuokiin, saaden reunoilleen koristeeksi samaista vaniljavaahtoa kuten täytteessä. Vaniljavaahto sai miellyttävän ilmavan koostumuksen kiitos liivatteen, eikä ole liian makea.