10. huhtikuuta 2011

Kissanpäivät


Meksikolaiseen kuumaan juomaan, Abuelitaan tai 'pieneen isoäitiin', etäisesti viittaava resepti on kaakaon, kahvin ja vaniljan maustama herkku.


Kokeilin tämän reseptin yhteydessä ensimmäistä kertaa muscovadasokeria sekä karkeaa vehnäjauhoja. Normaalisti käytössä on ollut fariinisokeri ja vastaavasti erikoisvehnäjauho. Näin tummaan pikkuleipiin olisi voinut käyttää peräti täysjyväjauhoja, joskin maun kustannuksella.


Aidon vaniljatangon käyttäminen on omiaan antamaan tälle reseptille kunniaa, joskin kauppalistani oli jäänyt tältä osin puutteelliseksi. 

Pikku Isoäidin pikkuleivät

Ainekset

255 g margariinia
1 muna
150 g kiteistä hunajaa
1 ruokalusikallinen maitoa tai kermaa
1 teelusikallinen vaniljauutetta
50 g hienosokeria
55 g tummaa sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 1/2 tl kanelia
1 tl pikakahvijauhetta
1/8 tl suolaa
n. 560 g vehnäjauhoja

Valmistus

Sulata margariini ja anna jäähtyä hieman, pehmennä hunaja vesihauteessa ja anna jäähtyä, välttäen kuitenkin uudelleenkiteytymistä. Vatkaa muna hyväksi vaahdoksi ja lisää joukkoon sokeri. Sekoita kahvijauhe maitoon tai kermaan ja lisää sekaan mausteet, suola ja vanilja. Sekoita muna-sokerivaahtoon ja vatkaa hyvin. Lisää hunaja ja margariini hitaasti lisäten ja lopuksi jauhot tarpeen mukaan, vaivaten loppuvaiheessa käsin taikinaa.

Anna taikinan jäähtyä kylmässä ja muotoile pikkueivät muoteilla. Laita uunipellillä olevat pikkuleivät jääkaappiin jähmettymään ennen paistoa uunissa.

Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia 175 asteessa.