20. huhtikuuta 2011

Hedelmäinen pashaPashasta on moneksi, sillä venäläiseen pääsiäisperinteeseen liittyvä rahkajytky* voidaan valmistaa vaihtoehtoisesti keittämällä pashaseos tai ainoastaan sekoittamalla kylmät ainekset.

Tämän kertainen pasha valmistuu kylmiä raaka-aineita yhdistelemällä, joskin ensi pääsiäistä varten mielenkiinto keitettyä pashaa kohtaan heräsi. Siitä sitten lisää vuoden päästä. Tämän pääsiäisen pashaan päätin tuoda pientä vaihtelua jättämällä pähkinän pois pashan sisältä, mutta käyttäen niitä kokonaisina koristelussa. Näin pähkinän ystävät voivat itse päättää, nauttivatko pashansa niillä vai ilman. 

Aitoja, puisia pashamuotteja on nykyisin melko yleisesti saatavilla, joten sellaisen käyttöä suosittelen ensisijaisesti. Rahka kannattaa valuttaa ennen käyttöä hyvin, sillä pasha on parhaimmillaan "kuivana". Onpa eräässä vanhassa reseptissä suositeltu rahkan kuivaamista tyynyliinan avulla, mutta tämän reseptin kirjoittaja lienee ollut lähempänä maalaiselämää kuin nykykotikokit.

Tällä reseptillä täyttyy kaksi Puutallin pientä pashamuottia.
150 g voita
2 dl sokeria
1 muna
500 g (2 prk) maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
3 rkl sitruunamehua
2 tl vanilliinisokeria

Tummia rusinoita
Vaaleita rusinoita
Omena
Päärynä
Sitruunan mehua
Sitruunan kuorta
Appelsiinin kuorta
Rouhittua pähkinääVaahdota kerma kovaksi vaahdoksi, siirrä kulhoon. Vaahdota sulatettu voi ja sokeri, lisää joukkoon kananmuna ja vatkaa huolellisesti. Lisää seokseen rahka, sitruunanmehu ja vaniliinisokeri. Sekoita yhteen vatkatun kerman kanssa ja lisää oman makusi mukaisesti lisukkeita. Täytä kostealla sideharsolla vuorattu pashamuotti piri pintaan ja päällystä kelmulla. Voit laittaa painon päälle. Anna jähmettyä kylmässä vähintään yön yli, maun kannalta parikin päivää on vain hyväksi.

* En voinut vastustaa kiusausta. Pashaseosta voi kutsua  eräänlaiseksi rahkaksi, kun huomioidaan pääasiallinen raaka-aine.