7. maaliskuuta 2011

Springerle, spekulatius ja kuviomuotit yleisesti kirjallisuudessa

 
Puisten kuviomuottien ja niillä tehtyjen pikkuleipien maininta kirjallisuudessa ei ole lainkaan niin harvinaista, kuin voisi ensiksi olettaa. Varsinainen Rosettan kivi aiheesta voi avautua, jos ei pelkää vieraskielistä kirjallisuutta. Karkeasti arvioiden suurin materiaali on saatavissa saksan kielellä, joista onnekkaat löytänevät englanninkielisen käännöksen.

Mistä etsiä kirjoja kuviomuotteihin liittyen?

Aivan ensimmäiseksi ajattelin, että ulkomaalaiset verkkokaupat kuten Amazon olisi ainut kanava hankkia alan kirjallisuutta. Hakukoneen tuloksesta innostuen tieni johti suomenkieliseen BookPlus verkkokauppaan, josta löytyi useampi alaa sivuava kirja saksan kielellä. Kukin opas on sangen tyyris, joskin hintansa arvoinen alan harrastajalle. Palaan näiden kirjojen sisältöön myöhempien blogikirjoitusten yhteydessä, alla pieni tarkastelu kuhunkin teokseen.

  •  Leeb, Olli: Die feinsten Plätzchen Rezepte 

Väärinkäsityksien ehkäisemiseksi: Tämä on reseptikirja pikkuleipiin liittyen, eikä sisällä yksinomaan reseptejä springerle-, spekulatius- tai muita kuviomuottipikkuleipiä koskien. 


Perinteistä reseptikirjaa hauskasti käsinpiirretyillä kuvilla ja konekirjoitusmaisella fontilla toteutettu hakuteos perinteisten pikkuleipien maailmaan, jossa käydään läpi lukuisia ainutlaatuisia reseptejä. Huolimatta kuviomuottipikkuleipien jäädessä kirjan sisällön osalta vähemmistöön, on muotteja sivuavia reseptejä lukuisia, niin tuttuja kuin uusia yllätyksiä. Kirjoittaja on huomioinut eri uunityypit reseptien paistotietojen yhteydessä. Muutama esimerkki kuviomuotteja koskettavista resepteistä:


Mantelispekulatus
Aachner Printen
Maitospringerle
Nurnberger Marzipan
Zurcher Leckerli

Kirjan käyttö keittiössä on hauskasti huomioitu etu- ja takakannen muovikalvolla, jonka voi taittaa aukeaman suojaksi kirjaa lukiessaan.

  • Knittel, Elke ja Maurer, Rolf: Modelschätze 2005
 
Tiiviisti kuviomuottien historiaan, kulttuurin ja arkielämän yhteydestä puuhun kaiverrettuhin peilikuviin keskittyvä opus. Sisältää runsaasti värivalokukuvia vanhoista uniikeista Euroopassa käytetyistä kuviomuoteista, ollen siis hyvä tietolähde niille, jotka haluavat tietää enemmän kuviomuoteista niiden historiaan liittyen. Kirja sisältää myös muutaman reseptin, käsittäen niin syötäviä pikkuleipiä kuin koristekäyttöön tarkoitettuja paperimassa- tai traganttikoristeita.