3. helmikuuta 2011

Valkosuklaalimettipikkuleivät


Alkuperäinen resepti on tyystin erilainen makua tuovilta raaka-aineiltaan, sillä halusin kokeilla ennakkoluulottomasti limetin käyttöä valkosuklaan kera.

Valkosuklaalimettipikkuleivät alkuperäisen reseptin linkki*

Ainekset
114 grammaa voita tai margariinia
114 grammaa valkosuklaata
1 iso kananmuna
1/4 tl suolaa
120 ml tai 170 g hunajaa
1/2 tl vanilja-aromia
560 gr vehnäjauhoja
2 limetin mehu (ja kuori maun mukaan)

* Alkuperäinen resepti ei sisällä limettiä lainkaan, vaan vadelmalikööriä ja ruusuvettä sekä aavistuksen verran maitoa tai kermaa.

Hunajan laaduksi suosittelen kiinteää hunajaa, sillä jähmettyminen kylmässä tuntuu olevan eduksi muotoilua ja hyvän pintakuvion säilymisen kannalta paistamisen yhteydessä.

Valmistus

Sulata voi ja suklaa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Vatkaa kananmuna vaahdoksi ja lisää hunaja, suola limetin mehu kuoren kera  ja vanilja-aromi, sekoita hyvin. Lisää suklaa-rasva seos ja lopulta jauhot pienissä erin, vaivaa lopuksi taikina muutamaksi palloksi. Jäähdytä ennen keksien muotoilua.

Muotoile pikkuleivät jauhotetulla alustalla ja etene tavanomaiseen tapaan kuviosinettejä tai muotteja käyttäen. Anna pikkuleipien jähmettyä jääkaapissa ennen paistamista, jotta kuviot säilyvät paremmin. Paista noin 170 asteessa, kunnes saavat hieman väriä reunoilleen. Kesto riippuu koosta, noin 10-15 minuuttia.

Limetti antaa pikkuleiville piristävän potkun muutoin kovin makeaan makuunsa. Ne kuivuvat koviksi pitkän säilytyksen aikana, joten ne kannattaa tarjoilla syötäväksi mahdollisimman pian. Kahden limetin mehun ja kuoren käyttö tuo makua sen verran runsaasti, että valkosuklaa peittyy. Vaihtoehtoisesti pikkuleivät voisi kuorruttaa valkosuklaalla jälkikäteen.

Pikkuleivän väri päältä ja pohjasta

kuviomuottien luomusten kannalta paras loputulos on kullanruskea pohja, mutta vain niukasta väriä ottanut pinta, reunoilla ollen pieni silaus väriä.