9. helmikuuta 2011

Mehiläisvahakoristeet

 
Mehiläisvaha on erinomainen materiaali käytettäväksi kuviomuottien avulla, sillä yksityiskohdat taltioituvat hyvin, eikä jähmettyäessään kutistuva vaha tartu öljyttyihin muotteihin lainkaan.Mehiläisvahaa saa askarteluliikkeistä tai hyvin varusteilluista rautakaupoista. Puhdas mehiläisvaha on elintarvikekelpoista, joten käyttöä kuviomuottien kera ei tarvitse murehtia. Muotit kannattaa öljytä sopivalla ruokaöljyllä, jotta vahan saa kätevästi pois muoteista. Mehiläisvaha vetäytyy kasaan jähmettyäessään, joten mitään suurta riskiä tarttumisen suhteen ei pitäisi olla.

Ainekset

100-200 g mehiläisvahaa
Ruokaöljyä
Sulatusastia esim vanha hernekeittotölkki*

Valmistus

* Sulatusastia kannattaa pyhittää vahan sulatusta varten jatkoa ajatellen, vahan poistaminen metallista täydellisesti on melkoinen työvoitto.

Voitele kuviomuotit etukäteen ruokaöljyllä ja kuivaa ylimääräinen öljy. Pidä muotit valmiina valua varten lähellä toisiaan suojatulla pöytäpinnalla. Sulata mehiläisvaha vesihauteessa. Mehiläisvaha sulaa noin 65 asteessa, mutta jähmettyy liki välittömästi, kun sitä on vain ohut kerros: älä heiluttele astiaa turhaan ! Valamisen sujuvuuden kannalta kannattaa sulattaa vahaa samassa astiassa, josta sen kaataa muotteihin.

Varo kuumaa vahaa!
 
 
 
 
 
 
Kaada sulanut vaha muotteihin ja vala siten, että reunat peittyvät. Vaha alkaa jähmettyä silmissä, joka näkyy vaaleina läiskinä ja lopulta koko vaha on valkoista. Kun jähmettyminen on edistynyt kylliksi, alkaa vaha vetäytyä irti reunoista. Tässä vaiheessa vahakoristeen voi kumota irti muotista ja jättää jäähtymään tasaiselle pöytäpinnalle. Reiän ripustanauhaa varten voi tehdä nyt tai jälkikäteen kuumalla neulalla. 

Koristeet ovat hyvin kevyitä, joten soveltuvat mainiosti roikkumaan vaikkapa joulukuuseen. Toisaalta käyttökohteita miettiessä tulee muistaa, että mehiläisvaha on pehmeä, valun paksuudesta riippuen helposti särkyvä ja sulaa liian kuumassa tilassa.