23. helmikuuta 2011

Cashew Shortbread (Pähkinäinen muro)

 
Omintakeinen keksikulttuuri on saanut myös jalansijan Iso-Britannian neljällä kolkalla, jossa murokeksiä vastaava Scottish shortbread on koristeltu kansallisin aihein kuten ohdakkeella tai ruusulla.

Yksinkertaisimmillaan voista, sokerista ja jauhoista syntyvä Scottish Shortbread on alunperin Skotlantilaista alkuperää, joka on sittemmin levinnyt muiden pikkuleipäserkkujensa tavoin melko maailmanlaajuisesti tunnetuksi herkuksi.
Useampikin kuvioimuotti jotka omistan sopivat juuri tälle aihepiirille, sillä  apilalla, ohdakkeella ja ruusulla on historiallinen yhteys Skotlannin ja Englannin ja Pohjais-Irlannin historiaan.

 
Apila, aivan tarkalleen 3-lehtinen apila on Pohjois-Irlannin kansalliskukka ja kiinteästi Pyhän Patrikiin liitetty symboli. Tarina kertoo, että Pyhä Patrik selitti pyhän kolminaisuuden olemassaolon samanaikaisuuden mahdollisuuden vertaamalla kolmilehtistä apilaa isän, pojan ja pyhän hengen yhteydellä.   

 
Ohdake Skotlannin kansalliskukka toisen kasvin ohella, ja ohdaketta on pidetty menneinä aikoina puolustuksen symbolina. Legenda kertoo, että yöllä hyökkäystä yrittäneet norjalaiset sotilaat olisivat ohdakkeisiin juuttuessaan melunneet niin paljon, että unten mailla olleet Skotlantilaiset olisivat heränneet siihen ja välttyneet yllätykseltä.

 

Ruusu vakiintui Englannin kansalliskukaksi ja symboliksi ruusujen sodan päätettyä, jonka kiistakumppaneiden tunnuksina oli punainen ruusun omaava Lancesterin suku seka valkoisen ruusun tunnusta kantava Yorkin suku.

Narsissi on Walesin kansalliskukka, joskin en vielä omista aiheeseen sopivaa keksimuottia.

Resepti on peräisin Anne L. Watsonin julkaisusta, muuttelin reseptiä ja tästä johtuen nimeäkin, sillä elintarvikekäyttöön soveltuvia hedelmien omia öljyjä en ole vielä onnistunut löytämään. Pähkinän voi huoletta korvata jollakin toisella.

Cashew Shortbread cookies (Cashewmurokeksit)

Ainekset

225 g voita
100 g sokeria
1 tl hunajaa
1 tl inkivääriä
1 sitruunankuori
80 grammaa hienoksi jauhettuja cashewpähkinöitä
280 grammaa jauhoja

Valmistus
Vaahdota voi, sokeri ja huna kulhossa. Lisää mausteet ja raastettu sitruunankuori. Lisää pähkinät ja jauho vähissä erin nostellen. Vaivaa lopuksi tasaiseksi pöydällä. Lisää hieman lisää jauhoja, mikäli taikina tuntuu kovin tahmealta. Alkuperäisen reseptin mukaan taikinaa ei jäähdytetä, vaan siirrytään samantien muotoiluun. Oma suositukseni on, mikäli taikina on vähänkin hankala työstää, jäähdytys tekee kaiken paljon helpommaksi.

Paista lopuksi noin 160 asteessa ja tarkkaile keksien paistumisen aikana värin kehittystä. Pieni väri reunoilla on hyvä, ei enempää.

Murokeksi


Normaalisti käsin kotona valmistettu kuiva leivonnainen on pikkuleipä, keksin viitatessa teollisesti valmistettuun vastineeseen. Tämän kyseisen reseptin tapauksessa käännökset käyttävät ilmaisua murokeksi, olkoot sitten sellainen!