12. helmikuuta 2011

"Springerle ilman pikkujalkaa on turhuutta"


Springerle on päältä hieman rapea, sisältä pehmeä leivonnainen, jonka tunnusomainen piirre on taikinan kohoaminen ainoastaan pohjasta eli niin kutsuttu pikkujalka.

Saksalainen kuviomuottien myyntiin keskittynyt yritys, Änis Paradies,  on lisännyt kätevästi sivuilleen reseptin kuvien kera joka työvaiheelle. Tämän reseptin hienoutena on raaka-aineiden ilmoittaminen grammoina, sikäli kun kanamunien koko saattaa vaihdella toisinaan melkoisesti. 

Minulla meni jauhot ja kananmunat sekaisin tämän reseptin suhteen, muistelin että tomusokeria ja jauhoja tulisi myös vain 200 grammaa, vaikka toisin on. Myöhemmin kokeilen reseptiä uudestaan alusta alkaen oikeaoppisesti. (3 munan keltuainen ja 4 munan valkuainen on kutakuinkin 200 grammaa)

Kuviomuottien kanssa tuntuu olevan vain rajallinen määrä reseptejä rajoituksista johtuen, joten springerlet tulevat esiintymään blogin kirjoituksissa useasti.
Toinen asia johon olen kiinnittänyt huomiota, että olen todennäköisesti suhtautunut turhan ronskisti springerletaikinaan. Tällä kertaa yritin välttää taikinan liiallista käsittelyä ja kaulitsemista. Toinen huomio on keksien paksuus, joka aikaisemmin on ollut ehkä turhan ohut springerlen luonteenomaista "jalkautumista" ajatellen. 

Toistaiseksi omat springerle -pikkuleipäni eivät ole kasvattaneet uunissa jalkaa, vaan pikemminkin pullistuneet tyynymäisiksi. Saksalaisen sokerileipurin silmissä moiset springerlet eivät olisi springerle -pikkuleipiä lainkaan!

Springerle eli anispikkuleipä

4-5 kananmunaa (220 grammaa)
500 g vehnäjauhoja
500 g tomusokeria
aniksensiemeniä (voi jättää pois)

Valmistus

Vaahdota munat hyväksi vaahdoksi, lisää joukkoon vähissä erin tomusokeri. Anna sekoittua keskenään 5-10 minuuttia. Lisää jauhot vähissä erin ja vaivaa pöydällä käsin hellästi. Taikinan voi tässä vaiheessa jäähdyttää tai jatkaa keksien muotoiluun kuviomuottien avulla.

Ota taikinasta leivonta-alustan koon kannalta sopivia paloja ja kaulitse taikinaa levyksi, kuitenkin hellävaroen. Paina kuviomuottia taikinaa vasten kevyesti ja nosta pois. Leikkaa taikina irti ja siirrä leivinpaperille. Anna pikkuleipien kuivua huoneenlämmössä 24 tuntia.

"Änisbrötli ohne Füsschen sind ein Ärgernis." Anispikkuleipä (Springerle) ilman pikkujalkaa on turhuutta, hyvin karkea käännös sveitsiläisestä sananparresta kertoo.
 
"Springerle die nicht springen sind keine Springerle." Saksalainen sananlasku on paljon jyrkempi springerlen ulkoasun suhteen, sillä "Springerle ilman pikkujalkaa ei ole springerle lainkaan".

Pikkuleivät ennen paistoa

 

Lämmitä uuni +150 C asteiseksi ja paista springerlet mielellään pienissä erin, keskitasossa, jotta paistotulos on mahdollisimman tasainen. Itse olen paistanut samanpaksuiset pikkuleivät keskellä uunipeltiä sotilaallisen tarkassa rivissä. Paistoaika on noin 15 minuuttia.


Springerlet paistamisen jälkeen

Pikkujalka onnistui hyvin, seuraava haaste on saada springerlen pinta pysymään tasaisempana.