23. tammikuuta 2011

Springerlen koristelu elintarvikeväreillä


Lukemattomat internetissä näkemäni kauniisti maalatut springerlet ovat inspirioineet minua itseänikin tarttumaan siveltimeen, jonka käytössä en ole koskaan ollut erityinen mestari. Kaksi laadukasta sivellintä teki työskentelystä melko helppoa jopa minulle.

Springerlen maalamisen voi tehdä joko elintarvikeväreillä, jolloin syöminen käy päinsä, tai tavanomaisilla vesi- tai öljyväreillä, mikäli pikkuleivät tehdään koristeiksi. Molemmissa tapauksissa tärkein panostus on valikoima kapeakärkisiä siveltimiä, joiden avulla pienet yksityiskohdat voi maalata helposti. Siveltimiä löytyy eläinperäisinä lukematon joukko, joista näädänkarvasiveltimet lienevät suositelluin, joskin hintava vaihtoehto. 

Helpoin vaihtoehto syötäväksi tarkoitettujen pikkuleipien maalaamisen on omasta mielestäni jauhemaiset elintarvikevärit, joista valmistetaan maali alkoholin avulla. Itse valitsin värittömän ja suht hajuttoman 38 %:sen Koskenkorvan Viinan. Haihtuminen tapahtui sopivan hitaasti maalaamista ajatellen, kuin myös riittävän nopeasti seuraavan värin levittämistä ajatellen. 

Rainbow Dust elintarvikejauhevärit

Suuren väriskaalan sijaan pieni, tarkoin valikoitu kokoelma on riittävä vasta-alkajalle, sillä jauheita sekoittamalla saa aikaiseksi erilaisia sävyjä. Huolimatta purkin pienestä koosta se on erittäin riittoisa (15 g).
Omat värini on verkkokaupasta Have your cake and eat it. Suomalaisista verkkokaupasta ostaessa kannattaa selvitellä hintatasoa, sillä oman tulkintani mukaan hinnoissa on helposti ilmaa enemmän kuin purkissa väriä.

Siveltimet


Laadukkaita, taiteilijakäyttöön tarkoitettuja siveltimiä löytyy hyvin varustetuista kirjakaupoista, askarteluliikkeistä tai rautakaupoista. Parhaimman siveltimen löytää kokeilemalla itse. Omat siveltimeni löysin Akateemisesta kirjakaupasta, kuvassa ylempänä kapea näädänkarva- ja alempana tuuheampi häränkarvasivellin.

Springerlen maalaus jauhemaisilla elintarvikeväreillä

Tarvikkeet

Alkoholia
Jauhemaista elintarvikeväriä
Lusikka tai pienikärkinen tikku värin annostelua varten
Siveltimiä
Lautanen
Muovi- tai puuvillakäsineet

Työskentely

Suorita maalaus hyvin valaistussa ympäristössä, jotta näet maalin levittymisen ja yksityiskohtien ääriviivat. Maalaa kukin saman värin alue, esimerkiksi lehdet yhdellä kertaa vihreällä, kerrallaan ja anna pinnan kuivua ennen seuraavaan alueen maalamista. Näin tehden ääriviivan yli menneen maalauksen voi korjata seuraavan värin kohdalla. 


Annostele jauhemaista elintarvikeväriä lusikan kärjellä tai muulla vastaavalla kapealla kärjellä lautasen päälle. Lisää pieni määrä alkoholia värin päälle. Värin syvyyteen vaikuttaa alkoholin ja elintarvikevärin suhde, suosittelen aloittamaan ensiksi suuremmalla alkoholipitoisuudella, sillä heikonkin värin maalaaminen muutaman kerran antaa kauniimman lopputuloksen kuin kerran voimakkaalla värisävyllä tehty.