25. tammikuuta 2011

Karpalosuklaapikkuleivät


Testissä karpalosuklaapikkuleipä, jonka leivonnassa käytetään ruokasoodaa. Lopputulos oli odotetun kaltainen, joten resepti sopii parhaiten perinteisten pikkuleipien leipomiseen.
Karpalosuklaapikkuleipiä olen miettinyt sen jälkeen, kun totesin kuivatut karpalot hyväksi tuotteeksi. Tarkemmin ilmaistuna kyseessä on Biokian kuivattu karpalopussi, jonka valmistukseen on käytetty öljyä sekä sokeria, mutta ei rikkiä tai muita lisäaineita. Karpalon maku on hyvin tunnusomainen, ja tuote sopii hyvin sellaisenaan naposteluun.

Tämän reseptin avulla kokeilen niitä rajoja, joita kuviomuoteilla leipomisessa väistämättä on: kohotusaineen käyttö on usein poissuljettu vaihtoehto hyvän kuviotoiston vuoksi, eikä liian epätasainen taikina anna tasaista pintaa kuvion tarkastelua ajatellen. Korvasin reseptin pähkinät spelttijauholla, karpaloita käytin yhden pussillisen ja suklaata noin puolet suklaaalevystä.

Karpalo-suklaapikkuleipä    Reseptin lähde

Ainekset

140 grammaa voita tai margariinia
113 grammaa sokeria
110 gramma fariinisokeria
1.5 tl suolaa
1tl vaniljauutetta
340 grammaa täysjyvävehnäjauhoja
3/4 tl ruokasoodaa
140 grammaa suklaata palasina
140 grammaa kuivattuja karpaloita
113 grammaa maapähkinän palasia

Valmistus
Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää yksi kanamuna kerrallaan, kunnes muna on täysin sekoittunut vaahtoon. Kaada joukkoon suola ja vaniljauute. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää ne taikinaan. Sekoittele puukauhalla välttäen liikaa vaivaamista. Anna taikinan jäähtyä kylmässä tai muotoile taikina tavanomaista leipomista ajatellen siltä seisomalta pieniksi palloiksi, jotka voi litistää haarukalla.

Paista noin 190 asteessa 15 minuutin ajan, kunnes pikkuleivät saavat hieman väriä.