10. tammikuuta 2011

Hunajajuustopikkuleivät

Pikkuleipä jota Uppo-Nalle arvostaisi: hunajaa ja tuorejuustoa pienessä pakkauksessa, joka maistuu teen kera.

Hunajajuustopikkuleivät 

Ainekset

115 grammaa voita tai leivontamargariinia
120 grammaa tuorejuustoa
1 iso kananmuna
240 ml hunajaa (kiinteää, sulatettu vesihauteessa)
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljauutetta
2 rkl kermaa
550 grammaa vehnäjauhoja

Valmistus
Vaahdota kananmuna hyväksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja tuorejuusto. Vatkaa hyvin ja lisää pehmeä hunaja pienissä erin ja lisää lopuksi suola, vaniljauute ja jauhot. Vaivaa kunnes taikina ei enää tartu reunoihin, pyörittele kevyesti jauhotetulla pöydällä ja leikkaa pieniksi palloiksi. Kääri elmukelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa.

Kaulitse taikinapallot tasaiseksi levyksi ja ripottele kevyesti tomusokeria muottiin sekä taikinan päälle. Paina muottia tasaisesti ja leikkaa irti. Taikina on hyvin kiitollinen leipojalleen, se ei kertaakaan tarttunut muotteihin ja kuviot toistuivat kauniisti. Siirrä pikkuleivät leivinpaperille ja anna jähmettyä kylmässä muutama tunti.

Syvyysmuottien reunojen viimeistelyyn on kätevää antaa pikkuleivän jähmettyä kylmässä, jolloin reunojen leikkaaminen ei aiheuta keksin reunojen rakoilemista. Tämän taikinan kohdalla terävää veistä saattoi jopa liu'uttaa reunoja pitkin hyvällä lopputuloksella.Paista pikkuleivät noin 170 asteessa uunin keskiosassa, kunnes pohja saa kullanruskean värin ja reunoille aavistuksen verran. Pikkuleivän yläosa kannattaa jättää vaaleaksi. Paksut, paljon taikinaa sisältävät pikkuleivät kannattaa paistaa hieman alemmassa lämpötilassa pidemmän ajan. Siirrä lopuksi paistoritilän päälle jäähtymään.

Tämän taikinan kanssa kaikki tuntuu toimivan. Taikinan valmistus on nopeaa ja yksinkertaista, jähmettynyt taikina on helppo työstää eikä tartu muotteihin, ja kaikkein tärkeintä, keksien paistamisen yhteydessä kuviot säilyvät erinomaisesti. Osta erityisen hyvän laatuista hunajaa, sillä sen maku on kaikkein vallitsevin.