5. joulukuuta 2010

Speculaas: pikkuleipä pyhän Nikolauksen kunniaksi


Hollannissa ja Saksassa perinteinen joulunajan pikkuleipä on nykyisin kahvipöydän osana ympäri vuoden. Koostumukseltaan speculaas on likimain kuin piparkakku, erona on lähinnä runsaampi mausteiden käyttö ja siirapin poissaolo.

Speculaas (Hollanti) tai spekulatius (Saksa) -pikkuleipien leipominen ajoittuu Pyhän Nikolauksen päivän aattoon, jotta ne olisivat valmiita annettaviksi pieninä lahjoina ystäville ja läheisille. Pikkuleipien leipomiseen käytetään usein tuulimyllyn muotoista kuviomuottia, joskin minkä tahansa muotin käyttäminen on sallittua.  Suurin osa speculaas-pikkuleipien resepteistä on koostumukseltaan piparkakkumainen, joidenkin reseptien kohdalla taikinaan lisätään jauhettua mantelia ja pikkuleipien paistopellille ripotellaan mantelilastuja.  

Speculaas    Reseptin lähde

Ainesosat

170 g voita tai leivontamargariinia
400 grammaa fariinisokeria
1 kananmuna
100 grammaa mantelia
2 tl kanelia
½ tl kutakin: suolaa, inkivääriä, kardemummaa, muskottia ja neilikkaa
2 tl kaakaojauhetta
1 sitruunan raastettu kuori
4-6 rkl maitoa
375 grammaa jauhoja

Mantelilastuja leivinpaperille, maitoa voiteluun

Valmistus

Vaahdota voi ja sokeri yhdessä. Lisää muna, manteli, suola ja mausteet.
Paista uunin keskitasolla 10-15 minuuttia 175 asteessa.
Lopuksi lisää jauhot joukkoon. Lisää maito. Anna taikinan jähmettyä kylmässä 30-60 minuuttia. 

Kaulitse, jauhota päältä ja muotoile pikkuleivät muoteilla. Ripottele paistopellille mantelilastuja, mikäli haluat pikkuleipien pohjaan mantelikoristelun. Voitele ennen paistamista maidolla. Jäähdytä ritilän päällä.

 

Pikkuleipätietoutta

Speculoos, speculaas ja spekulatius. Kolme ilmaisua pikkuleivälle, joka karkeasti sanoen on vain kolmen eri maan oma nimitys pikkuleivälle. Tästä johtuen nykyisin reseptien yhteydessä ei ole erottelua mihin pikkuleipään erityisesti viitataan, mutta saksalainen yritys kuvaa Speculoos -esitteessään kolmen eri keksin eroa seuraavasti.

Speculoos on belgialainen vastine hollantilaiselle speculaas-pikkuleivälle. Kummassakin maassa pikkuleivän leipominen ajoittuu Pyhän Nikolauksen aattoon, ja juhlapäivänä speculoos ja speculaas pikkuleivät ojennetaan lapsille tai ystäville. Maun puolesta eroa on siten, että speculoos sisältää vähemmän mausteita kuin speculaas. Speculaas sisältää perinteisesti kardemummaa, kanelia, muskottia, neilikkaa, inkivääriä, korianteria ja valkopippuria. Taikinaan voidaan myös lisätä mantelijauhoa.

Saksalainen spekulatius muistuttaa speculaas -pikkuleipää muutoin, mutta mantelijauhojen sijaan taikinaan lisätään hasselpähkinärouhetta.