28. marraskuuta 2010

Tirggel, sveitsiläinen hunajapikkuleipä

Pakkasen paukkuessa ulkona voi huoletta lämmittää uunin niin kuumaksi kuin mahdollista, ja paistaa sveitsiläistä perua olevia Tirggel -pikkuleipä. Hunajainen herkku on syytä nauttia vain ja ainoastaan hitaasti imeskelemällä, sillä se on koostumukseltaan hyvin kova.

Perinteisesti Tirggel paistetaan äärimmäisen kuumassa erikoisuunissa, jonka lämpötila voidaan säätää +600 C asteeseen. Harvemmin kotikokeilta löytyy näin tehokasta uunia, joten vaihtoehtoisesti pikkuleipiä voi paistaa hieman kauemmin niin kuumassa kuin mahdollista. Oma uuni kuumenee +300 asteeseen. 

Hunaja karamellisoituu lyhyen paistovaiheen aikana antaen kauniin kullanruskean sävyn kekseille.  

Tirggel on perinteisesti kivikova, jonka johdosta se kuuluu joko murtaa paloiksi ja imeskellä hiljakseen, tai kastaa kuuman juoman joukkoon. Neuvo kannattaa ottaa tosissaan, jotta välttää ylimääräiset vierailut hammaslääkärille.