2. marraskuuta 2010

Pipareita kuviomuoteilla


Jouluun on vielä runsas kuukausi, mutta olen odottanut sopivaa hetkeä kokeilla kuviomuotteja eri resepteillä jo tovin. Siispä varaslähtö jouluun ja ensimmäiset piparit tulemaan!

Resepti on käännetty englanninkielisestä reseptivihkosesta, jonka kuviomuottien tekijä on koonnut. Alkuperäisessä reseptissä käytetään kuppeja (US cup), jotka on muunnettu grammoiksi kunkin raaka-aineen kohdalla erikseen.

Piparit (Gingerbread cookies)

2.4 dl siirappia
220 grammaa margariinia
215 grammaa fariinisokeria
700 grammaa vehnäjauhoja
3 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1/4 tl suolaa
1 iso kananmuna
1 tl vaniljauutetta

Lämmitä siirappi kattilassa ja ota pois levyltä. Lisää joukkoon margariini ja sokeri ja sekoita keskenään. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää pienissä erissä hyvin sekoittaen siirappi-sokeri-margariini seokseen. Muotoile taikinasta pallo ja peitä kelmulla, anna jäähtyä hyvin, mielellään yön yli.

 Itse vähensin inkiväärin määrää, sillä jo kaksi teelusikallista tuntui olevan kylliksi. Vaniljauutetta käytetään usein amerikkalaisissa leivontaresepteissä, toistaiseksi olen korvannut sen vaniljasokerilla. 


Ota taikinasta pieniä eriä kerrallaan, ja jätä loput kylmiöön. Käytä tomusokeria muottien "kuorruttamiseen", ja ripottele sitä hiven myös taikinan ylä- ja alapuolelle. Yleensä työskentelyn edetessä näkee parhaiten, kuinka paljon tarvetta tomusokerin ripotteluun on. Ennen piparien paistamista tee hammastikulla reiät, jos lisäät niihin myöhemmin nauhan.


Paista piparkakut uunin keskitasolla noin 170 asteessa noin 10-15 minuuttia.