23. marraskuuta 2010

Kastanjakanelipikkuleipä


Vaihtelua jouluajan herkkuihin tuo kastanjakanelipikkuleivät, joka yllättää voimakkaan pähkinäisellä jälkimaullaan positiivisesti.


Elintarvikekelpoiset kastanjat on syytä etsiä kaupasta, sillä Suomessa tavattava hevoskastanja on myrkyllinen, eikä sovellu käytettäväksi leipomiseen. 

 
Kastanjakanelipikkuleipä
 
Kastanjatahna

1140 g kastanjoita
480 g hienosokeria
240 g vettä
10 g vaniljaa (tahnaa tai vaniljasokeria)

Taikina

225 g voita tai margariinia
1 iso muna
160 grammaa makeutettua kastanjatahnaa
1 tl vaniljauutetta
1 tl kermaa
100 grammaa sokeria
1/8 tl suolaa
1 tl kanelia
n. 165 grammaa vehnäjauhoja

Valmistus

Kastanjatahnan valmistus on sangen monivaiheinen prosessi, johon löytyy hyvä ja kuvitettu ohjeistus täältä. Itse väkerretty kastanjatahna ei kenties ulkonäöltään saavuta yhtä kaunista lopputulosta, mutta taikinan joukossa pienet sattumat (kastanjan palaset) eivät haittaa. Valmistin itse huomattavasti pienemmän erän kastanjatahnaa.

Kastanjatahnan valmistus

 

Säilytä kastanjat kylmässä ennen käyttöä, sillä kuori paukkuu auki itsestään huoneenlämmössä. Työskentele varovaisesti terävän veitsen avulla ja tee kastanjan tasaiseen kylkeen ristiviilto. Keitä kastanjoita tovi, jotta kuori pehmenee ja on helppo poistaa. Ulkukuoren lisäksi poista harmahtava sisäkuori, joka saattaa edellyttää lisää kiehuvan veden kanssa pelaamista, tai veitsellä raaputtelua. 

Keitä kuorittuja kastanjoita noin 15 minuuttia. Kuivaa huolellisesti ja jauha hienojakoiseksi.

Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon sokeri, sekoita kunnes sokeri on täysin liuennut. Anna kiehua kunnes 116 C asteen lämpöistä. Jäähdytä hieman ja lisää varovaisesti kastanjatahnan joukkoon. Sekoittele ja pidä muutama minuutti kevyellä lämmöllä. Lisää jäähtyneen tahnan joukkoon vanilja tai vaniljasokeri. 

Kääri elmukelmuun ja säilytä keksien leipomiseen asti jääkapissa. Ylmääräisen kastanjatahnan voi pakastaa.

Pikkuleipien valmistus

Paloittele kastanjatahnasta teelusikallisen kokoisia pallukoita. Sulata voi ja sekoita siihen kastanjatahna. Vatkaa sekaisin muna, vaniljauute ja kerma jonka jälkeen lisää se voi-kastanjatahnan joukkoon. Yhdistä sokeri, suola ja kaneli ja lisää ne taikinaan. Lisää lopuksi jauhot hitaasti, kunnes taikina on vaivattavaa. Työstä taikinaa jauhojen kera kunnes se on koostumukseltaan muovailuvahaa muistuttuva, ei kuitenkaan käsiin tarttuva. Kääri kelmuun ja laita jääkaapppin jäähtymään.

Ota jäähtynyt taikina huoneenlämpöön ja kaulitse se melko ohueksi. Ripottele tomusokeria työskentelytasolle, taikinan ylle sekä muottiin. Paina kuviomuottia tukevasti taikinaa vasten ja leikkaa ylimääräiset taikinapalat irti pitsaleikkurilla, taikinaleikkurilla tai muottia vastaavan kokoisella muotilla.
Paista lopuksi noin 170 asteessa 150 minuuttia tarkkaillen värin muodostumista paiston aikana. Kuivaa ritilän päällä. 

Lopputulos muistutti erehdyttävästi vuosi sitten kokeiltua Scottish shortbread - pikkuleipiä, joskin tämän pikkuleivän kohdalla voimakas pähkinäinen jälkimaku on uniikki. Sopii joulunajan kahvipöytään tahi syysiltojen teekutsuille.