4. marraskuuta 2010

Appelsiinimarenkipikkuleivät (Springerle)


Springerle on saksalainen pikkuleipä, jonka valmistukseen tulee varata aikaa runsaasti. Pikkuleivän pintaan taltioituva kuva edellyttää huoneenlämmössä tapahtuvan kuivumisen vähintään 8 tunnin ajan.

Springerle on saksalainen joulun ajan pikkuleipä, joka on toki levinnyt myös muihin Euroopan maihin sekä Yhdysvaltoihin siirtolaisten mukana. Springerlen historia ulottuu satojen, kenties jopa tuhannen vuoden päähän. Springerle on ollut osana eurooppalaisia juhlatapahtumia, uhrilahjana tai ihan vain pikkuleipänä. Perinteisesti muottina on käytetty puuta, harvemmin materiaalina on käytetty keramiikkaa tai metallia. Nykyaikana muottien yleisin materiaali on silikoni tai puun ja muovin seos, jolla on otettu kopio alkuperäisestä puumuotista. 


Kuviomuotti painetaan kaulittuun taikinaan ja pikkuleipä leikataan siististi irti. Springerlet ovat muodoltaan suorakulmioita, ympyröitä tai tietyn hahmon muotoisia.

Springerletaikina sisältää aina runsaasti kananmunaa. Vaahdon ilmakuplat tekevät pieniä ilmataskuja pikkuleipään paistovaiheen aikana, jolloin pikkuleipä kohoaa pohjasta. Tätä kutsutaan springerlen jalaksi. Ennen paistoa niiden annetaan kuivua 8-24 tuntia huoneenlämmössä, jotta springerlen pintaan piirtynyt kuvio säilyisi mahdollisimman hyvin paiston aikana.

Valmis spingerle suositellaan säilytettävän ilmatiiviissä rasiassa leipäpalan kera muutama viikko ennen tarjoilua, sillä springerle kehittyy paremmaksi ajan myötä. Leipäpala, joka tulee uusia säännöllisen ajoin, auttaa ylläpitämään sopivaa kosteutta rasiassa.

Appelsiinimarenkipikkuleipä (Springerle)

6 kananmunan valkuaista
450 grammaa tomusokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
½ tl anisöljyä tai 2 tl anistiivistettä
490 grammaa vehnäjauhoja

Leivinpellille aniksen siemeniä


 
Erottele kanamunan keltuainen ja valkuainen huolellisesti, kaada jokaisen erottelun jälkeen valkuainen kuivaan ja puhtaaseen leivontakulhoon. Näin vältät menettämästä jo erotellut valkuaiset jos käy vahinko. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto jättää pysyvän huipun nostaessa sekoittimen ylös. Lisää tomusokeri, jauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu sekä mausteet oman mieltymuksen mukaan. Itse korvasin anisöljyn/tiivisteen appelsiininkuorella ja tilkalla appelsiinimehua. 


Sekoita taikinaa hyvin kunnes taikina ei tartu kulhoon. Anna taikinan vetäytyä kylmässä vähintään kolmen tunnin ajan. Ota taikina esiin ja alusta se pienen jauho määrän kera siten, että se on kaulittavissa. Suositeltava paksuus on noin neljännes tuuma eli noin 65 millimetriä.

Käsittele muotti kevyesti tomusokerilla ja paina se kevyesti taikinaa vasten. Suurten muottien kanssa kannattaa painaa kevyesti jokaisesta kulmasta hyvän kuvion aikaansaamiseksi. Tomusokerin käyttöä voi vähentää jos tarvetta ei ole, kukin taikina on yksilöllinen tämän suhteen. Jos teet anisversion pikkuleivistä, ripottele paistopellille aniksen siemeniä.Siirrä springerlet paistopellille ja tee hammastikulla paikat reiälle, jos lisäät myöhemmin nauhan. Anna keksien olla 8 tuntia huoneen lämmössä ilman liinaa, jotta muotin kuvio saa aikaa kuivua keksin pinnassa.

Paista pikkuleivät uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia 150-160 asteessa. Testipikkuleivän paistaminen auttaa paistojan ja lämpötilan valitsemisessa, springerlen ei kuulu saada väriä, ainoastaan kuivua ja nousta hieman pohjasta ("springerlen jalka"). Jäähdytä ritilän päällä. Suosittelen näitä pikkuleipiä joko kuusen koristeluun, asetelmiin tai syötäväksi lyhyen ajan sisällä. Toisin kuin perinteinen, hitusen rasvaa sisältävä springerle, tämä pikkuleipä kuivuu koostumuksensa johdosta nopeasti.
Youtuben videoita springerlen leipomisesta