10. huhtikuuta 2010

Inkiväärisitruunapikkuleivät


Toisin kuin aiemmat kokeilut kuviomuoteilla, oli tämä taikina kuin tehty niitä  varten. Kokeilussa uudet ja vanhat muotit. 

Inkiväärisitruunapikkuleivät

Ainekset

1 kananmuna
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sitruunan raastettua kuorta
1 tl inkivääriä
1.2 dl voita
4.4 dl vehnäjauhoja
1.2 dl fariinisokeria
1/4 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta

Valmistus

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon sitruunanmehu ja raastettu sitruunankuori sekä kananmuna. Sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet erikseen ja lisää ne lopuksi taikinan joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja lisää jauhoja sen verran, että taikinasta voi muodostaa pallon. Kuviomuottien käyttäjän tulee varoa tekemästä taikinasta liian kuivaa; tällöin paistamisen aikana pikkuleipien sisälle syntyy tyhjiä ilmakuplia. Kääri taikina elmukelmuun ja laita yön yli jääkaappiin.


Ota jäähtynyt taikina leipomista varten huoneenlämpöön noin 15-20 minuuttia etukäteen. Taikinan voi laittaa takaisin kylmään, jos se vaikuttaa liian lämpimältä pikkuleipien muotoilun edistyessä. Kaulitse taikina levyksi ja leikkaa kuvioita veitsellä, pirparkakkumuoteilla tai kahvikupilla. Paista noin uunin keskiosassa 150 asteisessa uunissa 20-30 minuuttia. Kypsyyden voi tarkastaa helposti pohjasta, kypsä pikkuleipä on vienosti ruskettunut.

Kuviomuottien käyttäjän tulee huolehtia alustan, taikinan ja muotin riittävästä jauhottamisesta tomusokerilla tai maissijauholla. Joskin tällä kertaa pääsi käymään niin, että unohdin jauhottaa yhden muotin, ja kuinkas ollakaan, minkäänlaista tarttumista ei tapahtunut. Tämä taikina oli siis erittäin hyvä muottien käyttöä ajatellen. 

Kokeilin liki kaikki mahdolliset kuviomuottini läpi. Kokeilin myös paistettujen pikkuleipien värjäämistä kaakaonmakuisella tomusokerilla.